Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Pavel Frýbort

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel a novinář Pavel Frýbort zemřel v úterý v Praze ve věku šedesáti let. Právu to oznámilo nakladatelství Šulc a spol., kde vydával své kriminální romány.

Článek

"Obávám se, že na mapování nekalostí našeho života by nestačilo, kdybych napsal šestnáct dílů Tří mušketýrů ještě po padesáti letech, kdybych je chtěl dopsat za Alexandra Dumase. Myslím, že žánr, který píšu, kriminální, kriminálně politický thriller se nemůže těmto věcem vyhýbat," odpověděl Právu v rozhovoru vyvolaném knihou Muž na prodej.

Rodák z Liberce, vlastním jménem Pavel Hříšný, po studiích psychologie v Krakově (1966 - 1968) a nedokončených studiích na FF UK v Praze absolvoval při zaměstnání FAMU, obor scenáristika.

Působil ve Filmovém studiu Barrandov. Velký ohlas vzbudil jeho Vekslák (1988). Za jeho třetí pokračování Vekslák 3 - Po nás potopa, získal v roce 1995 jako za společenský román s kriminálním motivem Cenu Jiřího Marka. Podle jeho scénáře byl natočen film Vekslák, aneb staré dobré časy (1994), jako autor a dramaturg se podílel na tv seriálu Dynastie Nováků.

Reklama

Výběr článků

Načítám