Hlavní obsah

Nakladatelé se obávají zvýšení DPH

Právo, František Cinger

Nakladatelé se obávají, že plánovaná změna daně z přidané hodnoty z 5 na 9 procent by vedla k výraznému zdražení knih. Zvýšila by se totiž cena všech produktů a služeb, včetně tiskárenských, což se promítá do prodejních cen. Českému knižnímu trhu nyní hrozí podobný vývoj jako slovenskému, kdy po zavedení 19procentní sazby DPH radikálně klesla nabídka i poptávka.

Článek

Po roce 2004, kdy na Slovensku začala platit 19% DPH. Počet titulů klesl minimálně o 15 procent a jejich náklad zhruba o 30 procent. Celková statistika se sice nevede, ale anketa slovenských nakladatelů uvádí, že v současné době vychází zhruba čtyři tisíce titulů včetně učebnic.

Čeští nakladatelé mají obavy, že po zvýšení sazby DPH nastane podobný vývoj, přestože daňové zatížení by u nás nebylo tak velké jako na Slovensku a český knižní trh je větší. V roce 2006 byl v Česku vydán rekordní počet 17 019 knižních publikací, oznámila nedávno Národní knihovna ČR. Po dvou letech se tak otočil sestupný trend.

Od roku 2003, kdy vyšlo 16 451 titulů, totiž počet klesal až na 15 350 v roce 2005. Velká část každoroční produkce se však na trh nedostane, protože přibližně polovinu totiž tvoří knihy vydávané školami a státními institucemi.

Opatření by postihlo zejména beletrii

Podle odhadu majitele nakladatelství Erika Jana Suchla by se po zavedení 9% sazby DPH zvýšila cena knihy, která nyní stojí např. 179 korun, minimálně o deset korun. "Máme signály, že zdraží také tiskárny, určitě se zvednou ceny i jinde. Začne postupné zdražování. Nakladatel tak částku, která mu zbývala, odvede státu a nezbude mu nic," řekl Právu.

"Obávám se, že nastane proces podobný jako na Slovensku. Bude trvat dva tři roky, než se situace stabilizuje," řekla Právu ředitelka Knižního klubu Helena Čudová. Podle ní po celkovém zvýšení cen začnou lidé šetřit na tom, co k životu nezbytně nepotřebují, a knihy se pak ukážou jako "zbytné zboží".

Optimističtější je Jaroslav Císař, šéfredaktor časopisu Biblio, který se věnuje knihám a knihovnám. Soudí, že by se změna daně nemusela projevit drasticky, pokud toho obchodníci nevyužijí a nezdraží knihy více, než je nutné, jako se to stalo v Německu při přechodu z marky na euro.

Situace by postihla především beletrii, jíž se prodává stále méně. Podle Suchla je problém dnes prodat 1500 kusů beletristického titulu. Jeho slova potvrzuje i Čudová. Knižní klub však prodá zhruba dvojnásobek tohoto množství, protože má vedle volného trhu i odbyt u klubových čtenářů.

"Startovací náklad u nás činí tři tisíce. Některé tituly v Odeonu mívají zpočátku jen dva tisíce, když jde o náročnější prózu, ale zájem se posouvá později nad tři tisíce," řekla.

I časopisům a novinám by slušela nulová daň

Předpokládá ale, že i velké nakladatelství, jako je Knižní klub, by po zvýšení DPH muselo roční nabídku titulů snížit.

Ve většině zemí Evropské unie jsou však knihy chápány jako zvláštní zboží přispívající k rozvoji vzdělanosti a kultury, které si zaslouží daňové zvýhodnění.

Výjimkou je pouze Dánsko s 25% DPH, které má stejně jako Slovensko jednotnou sazbu na veškeré zboží. Někde je daň i nižší než nyní u nás. Například státy jako Itálie, Španělsko mají jen čtyřprocentní a ve Velké Británii a Irsku, Bulharsku a Polsku je dokonce nulová.

"Knihám, novinám a časopisům by nulová daň slušela. Vždyť nejde o čistě obchodní artikl. Stát by je měl z kulturních důvodů podporovat," míní Císař.

Jaké DPH mají země EU u knih
ZeměDPH knihy v %ZeměDPH knihy v %
Belgie6Maďarsko5
Bulharsko0Německo7
Dánsko25Nizozemsko6
Estonsko5Polsko (prodej)0
Finsko8Polsko (producent)7
Francie a Monako5,5Portugalsko5
Itálie4Rakousko10
Irsko0Řecko4,5
Kypr5Slovensko19
Litva5Španělsko4
Lotyšsko5Švédsko6
Lucembursko3V. Británie Severní Irsko0

Reklama

Výběr článků

Načítám