Hlavní obsah

Bartoška, Schmitzer a tsunami

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na desetidenní natáčení části třídílného televizního seriálu Vlna odlétá v úterý do Thajska, do míst, kde v roce 2004 řádila ničivá tsunami, režisér Jiří Svoboda s malým štábem spolupracovníků a s herci Jiřím Bartoškou, Jiřím Schmitzerem, Táňou Pauhoufovou a Janem Plouharem. Svoboda odpověděl na několik otázek.

Článek

S jakými pocity se chystáte na cestu?

Přiznám se, že s určitými obavami. Cesta je dlouhá, navíc nejsem tak úplně přizpůsobivý velkým horkům. Čtyřicetistupňová vedra, když nemůžete ležet ve stínu, ale naopak musíte celý den pracovat, nejsou v mém věku nic snadného. Ale doufám, že se to vyplatí, že se nám podaří efektivně nafilmovat krajinu.

Ona je mnohdy zeleň za herci stejná na Berounce jako v exotice, v moři se toho mnoho neodehrává a palmy jsou dvacet metrů vysoké. A mně opravdu hodně záleží na tom, aby to bylo jednak krásné, jednak aby pak nikdo nemohl mít v žádném případě pocit, že jsme to mohli natočit na Mácháči. To je hlavní, na co teď myslím.

Jak se vlastně příběh, odehrávající se na pozadí tsunami, zrodil?

V hlavě Josefa Klímy, který se vždycky inspiruje skutečnými událostmi a na jejich základě vymýšlí příběhy a postavy. Tsunami ho inspirovala jako zdroj určitého dramatického zauzlení života - napadlo ho, že posttraumatický šok může způsobit ztrátu paměti a člověk si pak vlastní minulost nechává vnutit okolím, lidmi, kteří se k němu po návratu hlásí a mohou mu namluvit mírně řečeno leccos. Právě to potká v seriálu postavu, kterou hraje Jiří Bartoška.

Jde tedy - jako ve vašich filmech tradičně - především o psychologické drama?

S kriminální zápletkou, kterou samozřejmě nebudu prozrazovat. Je to příběh dvou přátel z přelomu šedesátých a sedmdesátých let, kteří hráli v beatové kapele - se vším, co to tehdy obnášelo. Situace po osmašedesátém pak zavedla každého na jinou životní cestu. Jeden vystudoval vysokou školu a po roce 1990 se stal úspěšným podnikatelem, druhý emigroval a zůstal věrný svému mládí v tom smyslu, že strávil život v hippies táborech všude po světě. V roce 2004 se na Vánoce sešli v Thajsku - první přijel na dovolenou se svou velmi mladou ženou, druhý tam žije v hippies kolonii.

Na jaké herce se můžeme těšit?

Mám radost, že se podařilo získat opravdu výtečné herecké obsazení. Vedle Jiřího Bartošky a Jiřího Schmitzera, kteří hrají hlavní role, je to Táňa Pauhofová, Táňa Vilhelmová, Ivana Chýlková, Jiří Ornest, Marek Vašut, Vladimír Dlouhý, Jan Plouhar, v malé, ale důležité roli matky Táni Vilhelmové se objeví Soňa Valentová.

Reklama

Výběr článků

Načítám