Hlavní obsah

Zemřel výtvarník a hudebník Jan "Jeňýk" Pacák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V noci na pátek zemřel ve věku nedožitých 67 let výtvarník, ilustrátor, grafik a hudebník Jan Antonín Pacák. Někdejší bubeník kapely Olympic zemřel na leukémii ve svém domě v Měchenicích u Prahy.

Článek

Pacák se narodil 26. dubna 1941 v Praze. Vyučil se keramikem a absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze.

Pacák se začal hudebně uplatňovat v dixielandové éře zlomu 50. a 60. let  v kapelách Brontosaurus, Dixieland ČSA, Dixie mediků LFH, Dixie Party, Dixie Rag Party a Metronom Dixie. Později se přeorientoval na rock a hrál na bicí ve Studijní skupině Big Beatu Pavla Sedláčka, B. B. Quintetu, Experimentální skupině Petra Brožka. Společně se Zdeňkem Rytířem založil v srpnu 1964 folkovou skupinu Blue Five.

Největší slávu však zažil ve skupině Olympic. Poté se vrátil k jazzu a vystupoval se soubory Traditional Jazz Studio a Classic Jazz Collegium, avšak 1975 opustil hudební dráhu a věnoval se výtvarnému umění. Přesto i nadále vystupoval s amatérskými soubory Grafičanka a Měcheničtí slavíci.

Jako zpěvák poutal Pacák od svých dixielandových začátků scatovými improvizacemi. V Olympiku se uplatňoval v ansámblových vokálech, ale i sólově (byl označen za nejbizarnější pěvecký zjev na naší hudební scéně - LP Pták Rosomák, 1969). V Olympiku získal uznání i širokou popularitu též svým uměním bubeníka a entertainera, kdy vystoupení oživoval glosami a komediálními vložkami.

V oblasti výtvarného umění se věnoval i pedagogické činnosti, hlavně však významně působil jako uznávaný tvůrce v oblastech malby, grafiky, ilustrace, plakátové tvorby, keramiky, malby na porcelán, výtvarné spolupráce s televizí a filmem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám