Hlavní obsah

Kundera věnoval sto tisíc za Fuksovu cenu nevidomým

Právo, František Cinger

Milan Kundera věnoval sto tisíc korun získaných za Cenu Ladislava Fukse Škole Jaroslava Ježka pro nevidomé a zrakově postižené v Praze. Sdělil to v dopisu účastníkům slavnostního předávání cen ve středu večer v Klementinu udělených už podruhé Akademií literatury české.

Článek

"V určité životní fázi už potlesk pro autora mnoho neznamená. Jestli ho něco zraňuje, je to zášť, nikoli neúspěch. Jestli ho něco potěší, není to úspěch, ale sympatie," napsal Kundera v dopisu, který začínal sdělením, že je pro něho "radost" dostat literární Cenu Ladislava Fukse.

Zároveň vyjádřil potěšení z toho, že Akademie požádala spisovatele Jana Trefulku, aby ho slavnostně pochválil. "A protože je Jan Trefulka můj starý brněnský kamarád, mám pocit, že tato malá oslava se koná pod patronátem přátelství," napsal také s omluvou, že nemluví o literatuře, ale o přátelství. "I proto jsem rád, že mé poděkování vám čte jiný můj starý přítel Petr Prouza a že skvělý herec Karel Heřmánek vám předvede, podle vlastního výběru výstup z mé hry Jakub a jeho pán."

Kundera také zdůvodnil rozhodnutí odevzdat šek, který s cenou souvisí, Škole Jaroslava Ježka jako vzpomínku na jiného svého přítele Klementa Lukeše.

Keramickou cenu z dílny Bořka Šípka symbolizující knihu předali generální ředitel Televize Nova Petr Dvořák, generální ředitel Národní knihovny ČR Vlastimil Ježek a Eva Kantůrková, prezidentka Akademie právě Petru Prouzovi, který ji Kunderovi předá.

Cenu Boženy Němcové předali s šekem na 50 tisíc korun Daniele Fischerové za román Happy end, který podle názoru členů Akademie přesahuje současnou literární tvorbu. Jde o příběh doktora Montspiegela, který pracuje jako dramaturg reality show v komerční televizi a shoda životních okolností ho přivede k potřebě pátrat ve vlastní minulosti.

Částka dvacet tisíc korun spolu s Cenou Máchova růže pomohla také k vydání prvotiny povídek Jarmily Uždilové v nakladatelství Dauphin. Kantůrková se svěřila, že má pocit splacení dluhu, protože debutující autorka 28. března oslaví osmdesáté sedmé narozeniny.         (cg)

Reklama

Výběr článků

Načítám