Hlavní obsah

Skupina Precedens slaví 25 let

Právo, Jaroslav Špulák

Před pětadvaceti lety vznikla v Praze rocková skupina Precedens. Založili ji studenti střední umělecké školy Martin Němec a Jan Sahara Hedl. Zanedlouho se k nim připojila talentovaná zpěvačka Bára Basiková, která se brzy stala poznávacím znamením souboru.

Článek

V letech 1987 až 1990 se kapela prezentovala tehdy vinylovými počiny Doba ledová, Věž z písku a Pompeje. Všechny tři nyní vycházejí na vzpomínkovém trojalbu v CD verzích.

"Se Saharou jsme nejdříve měli undergroundovou skupinu Duševní hrob. Kamarádili jsme s Mikolášem Chadimou, který měl tehdy kapelu Extempore. Dotáhl nás do divadla Ateliér, kde jsme přes noc nahráli několik skladeb. Chtěli jsme je představit koncertně, ovšem s původním názvem jsme tehdy neměli moc šanci. Přemýšleli jsme nad novým. Jeden náš kamarád neustále nadužíval cizí slova. Jedno bylo precedens a nám se líbilo. Bára se na nás přišla podívat asi po třech vystoupeních," řekl Právu Němec.

Basiková zaujala

Doporučil mu ji známý. Němcovi přišel její hlas éterický, čistý a kontrastní vůči chrčení Hedlovu, který byl původním zpěvákem kapely. Basiková se brzy prosadila a zaujala tehdejší diváky.

"Chodila jsem do lidušky na klasický zpěv. Na konzervatoř mě ale nevzali, takže jsem se nedoškolila. Myslím, že když má někdo talent a k tomu ještě cit, má to, co ho žádná škola nenaučí. Dodnes neumím noty, přesto si myslím, že ve své branži obstojím," vzpomíná Basiková.

Na hlavu postavená

"Cítili jsme se tehdy být v opozici vůči režimu, ale nebyli jsme prvoplánoví. My jsme se vyjadřovali prostřednictvím metafor, bylo to mezi řádky. Prakticky v každém textu něco bylo, nejvíce asi v písničkách Nemám se čemu smát nebo Na hlavu postavená," dodává Basiková.

S Němcem se shodují na tom, že pro kapelu byla rozhodující první deska Doba ledová. Vznikla intuitivně, bez velkých zkušeností a ve své době se těšila přízni kritiky.

Precedens oslaví své výročí koncertem 28. března v pražském Lucerna Music Baru. Jako host vystoupí skupina Lili Marlene.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám