Hlavní obsah

Po patnácté ovládli Berlín technaři

DPA, BBC, Alex Švamberk, Jan Horák
BERLÍN

Dunění techno rytmu se rozléhá Berlínem, kde se koná už patnáctá Love Parade. Centem města od Braniborské brány ulicí 17. června ve čtvrti Tiergarten projíždí dvacet šest alegorických vozů s tanečnicemi. Letošní ročník, na kterém hraje na 250 DJů včetně Pete Tonga, Felixe da Housecata, Paula van Dyka spoluzakladatele Dr. Motteho, se koná pod heslem Láska vládne.

Článek

Patnáctá Love Parade, která začala v 14:00  je mnohem menší než předchozí, podle posledních informací policie se jí účastní  jen půl miliónů lidí, tedy na hranici rentability akce. Zájem o festival v posledních letech klesá. V době největší slávy se do Berlína sjíždělo na půldruhého miliónu lidí a alegorických vozů byla stovka.

Návštěvníci ze zahraničí nechybějí, ovšem letos přijeli především z Polska, Ruska a pobaltských republik. Všichni mohou obdivovat nejen výkony DJů z Německa, Velké Británie, Itálie, Španělska, Nizozemí a dalších zemí, ale také odvážné oblečky tanečnic, často v duchu S/M, které více odhalují než zakrývají. Ještě, že je v německé metropoli 24 stupňů. 

Změnilo se nejen národnostní složení, ale té oblíbené drogy, extáze ustoupila do pozadí. Jak uvádí mluvčí maltézské pomoci: "Lidé polykají méně tablet, o to více však pijí alkohol." Devět set padesát členů zdravotní pomoci, mezi nimiž nechybí lékaři a sestry zatím poskytlo pomoc čtyřem stovkám technařů, pětačtyřicet jich bylo převezeno do nemocnice, většinou zkolabovali.

Love Parade je menší

Souvisí to s poklesem zájmu o techno hudbu a s krizí, která postihuje hudební vydavatelství. Fabian Lenz, jeden z organizátorů Love Parade, říká, že Love Parade letos odmítly podpořit tak významné firmy, jako je Universal Music. Odvolávají se přitom na "zredukované propagační fondy".

Lenz navíc varoval, že pokud na festival přijede méně než původně avizovaných 750 tisíc lidí, mohlo by to ohrozit organizaci příštích ročníků, protože by od podpory Love Parade mohly ustoupit i další hudební vydavatelství. I letos se Love Parade uskutečnila jen díky podpoře fondu pro rozvoj turistiky ve výši 1,3 miliónu eur.

Do potíží pořadatele také přivedl fakt, že akce od roku 2001 už ztratila statut politické demonstrace, takže její pořadatelé musejí nést náklady následného úklidu ulic, zavalených horami kelímků, plastových lahví i plechovek. Letos byl také postaven okolo parku Tiergarten plot, aby návštěvníci nezadupali trávník.

Charakter akce se změnil

Love Parade se původně konala jako politická demonstrace, které se účastnilo na 200 lidí. Během let se z ní však stala jedna z největších akcí vyznavačů techno hudby. Mluvčí pořadatelů Adina Popescu však v BBC nadále zdůrazňovala subkulturní kořeny akce, která je symbolem nástupem elektronické taneční hudby. 

Fabian Lenz také říká: "Čím méně účastníků přijede, tím více mají zbylí prostoru."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám