Hlavní obsah

Kundera získal Cenu Ladislava Fukse, Cena Němcové pro Fischerovou

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Ladislava Fukse za životní zásluhy o rozvoj české literatury udělovanou Akademií literatury české pro rok 2007 získal Milan Kundera. Oznámila to na setkání s novináři prezidentka akademie Eva Kantůrková.

Článek

"Důvodem bylo vytváření přátelských vztahů podporujících literaturu," zdůvodnila Kantůrková volbu a dodala, že ji těší rozpětí tvorby spojené se jmény Fukse a Kundery. "Milan Kundera si Fukse váží jako velkého stylisty," řekl prozaik Petr Prouza, který cenu za autora převezme."Fuks také ve své době prošel mediální kampaní a to sehrálo svou roli," dodal k jeho souhlasu s přijetím ceny.

Cenu Boženy Němcové za dílo, které významně přispělo k rozvoji české literatury a společnosti, získala Daniela Fischerová za román Happy end z nakladatelství Host (2005). Vítězem soutěže Máchova růže o nejlepší prvotinu, která bude vydána s přispěním akademie ve spolupráci s nakladatelstvím Dauphin, se stala Jarmila Uždilová se souborem povídek nazvaným Pro medomet. Autorce je osmdesátsedm let, přesto jde o její první literární práci.

Fuksova cena je Nadací Nova sponzorována částkou 100 tisíc Kč, Cena B. Němcové 50 tisíc a vydání knihy J. Uždilové bude podpořeno částkou 20 tisíc Kč. Všechny ceny budou slavnostně předány ve středu v Zrcadlové kapli Klemetina. Národní knihovna ČR je totiž partnerem akademie.

Kunderův souhlas je gestem vůči Česku

Souhlas s přijetím Ceny Ladislava Fukse je z Kunderovy strany, který oslaví 1. dubna 78. narozeniny, gestem vůči českému kulturnímu prostředí. V roce 1963, kdy Fuks vydal svou prvotinu Pan Theodor Mudstock, nabídl Kundera po premiéře hry Majitelé klíčů soubor povídek Směšné lásky. Když Fuks v Praze vydával v roce 1983 román Vévodkyně a kuchařka, vyšla v exilu u Škvoreckých próza Kniha smíchu a zapomnění a Kundera se chystal na román Nesnesitelná lehkost bytí (1985). Kundera, který žije od roku 1975 ve Francii, patří k nejvýznamnějším světovým prozaikům.

Fischerová (1948) je básnířka a prozaička, autorka pohádek, rozhlasových a divadelních her, scénářů krátkých, animovaných a celovečeních filmů. Při studiích na FAMU byl jejím učitelem právě Milan Kundera. Od roku 1974 je ve svobodném povolání. První divadelní hra - Hodina mezi psem a vlkem, uvedená v Realistickém divadle v Praze v roce 1979 - měla jen čtyři reprízy, byla zakázána a osm let se autorčiny hry nesměly objevit v repertoáru divadel.

Je i úspěšnou scenáristkou (filmy Neúplné zatmění či Vlčí bouda) a nemalý význam v její tvorbě mají rozhlasové hry. Hře Velká vteřina byla udělena první cena na evropské soutěžní přehlídce v Anglii. Román Happy end je jejím prvním románem, předtím vydala mj. soubor povídek Prst, který se nikdy nedotkne nebo postřehy Přísudek je v této větě podmět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám