Hlavní obsah

Chcete být Vilémem a Jarmilou? Chystá se film Máj

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v historii se má z básně Máj Karla Hynka Máchy stát film. Do odvážného projektu se pustil režisér F. A. Brabec. Ten v těchto dnech hledá představitele hlavních rolí.

Článek

Česká televize a společnost Beltfilm hledají holky a kluky ve věku od 15 do 20 let pro obsazení hlavních rolí. „Konkurz se uskuteční v neděli 25. března v agentuře Locall casting, Máchova 21, Praha 2,“ oznámila  Kristina Maixnerová z Bontonfilmu.

Náročný projekt má velké ambice na domácím i zahraničním poli. Tvůrci mluví o filmu, který má být současně „umělecky i komerčně hodnotný“. Spíše než o klasický hraný film zřejmě půjde o obrazovou báseň, tedy něco ve stylu Kytice, se kterou F. A. Brabec slavil nemalé úspěchy.

Světlo, stín, hudba

Podle filmařů to bude „strhující příběh o věčné lásce“ a také „hold české krajině“. Tvůrci naznačují, že se z Máje nebude příliš recitovat - nejde o slova, ale hlavně o atmosféru. Snaha, aby Máj nevyzněl pouze historicky, vede k tomu, že kostýmy (Jaroslava Pecharová) a rekvizity nebudou jednoznačně zařaditelné. 

V tomto projektu půjde hlavně o neverbální přenos emocí, bude záležet na hře s barvami, světlem a stínem a v neposlední řadě na hudbě. Tu má na starosti Jan Jirásek, který rád kombinuje elektroniku s akustickými nástroji.

Pochopitelně nelze předvídat, jak dopadne převedení literární klasiky na plátno. Jisté však je, že vyvolá bouřlivé diskuze.

Reklama

Související témata:
Film Máj

Výběr článků

Načítám