Hlavní obsah

Klezmatics nabídnou klezmer i gospel a folk

Novinky,
PRAHA

Newyorská skupina Klezmatics, která vystoupí v sobotu v pražském Paláci Akropolis, patří k předním představitelům world music. Soubor čerstvě oceněný Grammy se věnuje se židovskému klezmeru, který obohacuje o další styly. Na otázky Novinek odpovídal vedoucí souboru trumpetista Frank London.

Článek

Jaké to je hrát po čtvrtstoletí stále stejný styl hudby?

Dobré. Jsou dva důvody, proč z toho nejsem otrávený, proč nejsem unavený bláznivým světem klezmeru. Za prvé, za ta léta se mnoho mladých muzikantů naučilo hrát tento styl a interpretují ho na opravdu vysoké úrovni, takže klezmer hrají stále zajímavější lidi. Když jsem jej před pětadvaceti třiceti lety začal hrát, prvních deset let tuto hudbu zvládal jen velmi omezený okruh lidí. A druhá věc je, že v Klezmatics ani v dalších skupinách v nichž působím, nehrajeme stále stejné písně stejným stylem se stále stejným přístupem. Nadále se snažíme uplatňovat různá pojetí, dneska hudbu přepracováváme zase jinak, takže nás nenudí.

Co můžeme očekávat od pražského koncertu?

Je to už dlouhá doba, co jsme naposled hráli v Praze, takže hodně nového materiálu. Za poslední čtyři roky jsme vydali čtyři alba. Určitě budeme hrát některé z písní Woodyho Guthrieho a možná taky gospely z desky Rise Up.  

Gospel a i folkař Guthrie jsou docela vzdáleni židovské tradici.

Jo, ale u Guthrie zase tolik ne, od si vzal židovku, měl židovskou rodiny, i když jsou jeho texty v angličtině a ne v jidiš. My budeme hrát jeho věci velmi tradičně  i experimentálně, jak je pro Klezmatics obvyklé. Myslím, že to bude hodně dobrý koncert, budeme uprostřed  turné, budeme hodně napjatí. Praha je skvělé město a  navíc hrajeme v Akropoli, kde se dá tančit, takže možná dojde i na náš bláznivý taneční repertoár. 

Proč jste se rozhodl hrát klezmer, který před třemi desetiletími rozhodně nebyl nijak populární?

Nemůžu říci, že bych se rozhodl hrát klezmer, já hraji všechny druhy hudby, které mě baví. Klezmer a world music jsem ale začal hrát v době, kdy se zrovna o něj lidi začali zajímat, bylo to něco, v čem jsem měl větší příležitost.

Souvisela vaše orientace na klezmer s rodinnou tradicí?

Vůbec ne. Není to úžasné, že jsem neměl v tomto stylu žádné zázemí, že jsem jej dokonce ani do svých dvaceti let neslyšel? Nebyly tam žádné jiné vazby, než že je to opravdu dobrá hudba. Stejně tak hodně hraju salsu, s níž mě taky nespojují žádné vazby.

Reklama

Související témata:

Související články

Boban Marković hostem Franka Londona

Trumpetista Frank London pohybující se na pomezí jazzu a židovské hudby, který spolupracoval s Johnem Zornem, La Montem Youngem a Davidem Byrnem, vystoupí 20....

Respect zakončí klezmer

Od pátku do neděle se v Praze koná festival etnické hudby Respect. Je zaměřen na jamajskou hudbu. Zesnulého Desmonda Dekkera, který měl do Prahy přijet,...

Výběr článků

Načítám