Hlavní obsah

Eurovize podpořila izraelskou píseň přes protesty Íránu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HELSINKI/TEHERÁN

Kolem popové soutěže Eurovize, které se letos poprvé účastní i ČR prostřednictvím skupiny Kabát, se strhla mezinárodní hádka. Íránská státní televize tento týden označila píseň Push the Button izraelské skupiny Teapacks za urážku. Organizátor Eurovize ale trvá na tom, že píseň zazní, uvedla v pátek BBC.

Článek

Íránská televize uvedla, že píseň Push the Button je jasně zaměřená proti jejich prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi a tím urazila Írán. Písnička, kterou mají Izraelci 12. května v Helsinkách naživo zahrát, způsobila menší spory i v Evropě, ale Eurovize se za ní jednoznačně postavila.

Text Push the Button (zmáčknou tlačítko) obsahuje verše jako: "jsou tu šílení vládci... svět je plný teroru, když někdo udělá chybu, vyhodí nás do vzduchu." V refrénu se zpívá: "oni zmáčknou to tlačítko, zmáčknou to tlačítko."

Skupina Teapacks odmítá, že by píseň byla konkrétně o Ahmadínežádovi. Podle nich jsou "šílení vládci" v různých zemích. "Nevztahuje se ke konkrétním zemím, kontinentům či jménům a může být, stejně jako jakýkoliv jiný text, subjektivně interpretován mnoha způsoby," uvedla v tiskovém prohlášení.  

Mluvčí Eurovize Kjell Ekholm považuje píseň za "obecně vhodnou", ale ještě nedávno naznačil, že by mohla být zakázána. Supervizor soutěže Svante Stockseliushe řekl, že konkrétní písničky nekomentuje. Vysvětlil,  že pro ně mají přesná pravidla. Nesmí např. obsahovat sprostá slova ani politickou propagandu.

Eurovize je známá, ale ne prestižní

Česko se letos evropské pěvecké soutěže zúčastní poprvé. Do Helsinek vyšle skupinu Kabát, která dostala nejvíce hlasů v národním kole. [celá zpráva]

Podle odborníků však Kabát nemá moc velké šance, mimo jiné proto, že jejich písničky stojí hlavně na textech, kterým cizinci nerozumí. Soutěž je navíc mezi některými muzikanty a kritiky považována za značně obskurní. Je známo, že zpěvačky jako Aneta Langerová, Lucie Bílá či Bára Basiková a kapely Kryštof, Wanastovi Vjecy a další účinkování v Eurovizi předem odmítly. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám