Hlavní obsah

Nové knihy - J.M. Coetzee, Roger Vadim i Val McDermidová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází román J.M. Coetzeeho Pomalý muž, zápisky zavražděné ruské novinářky Anny Politkovské Ruský deník, kniha Zamilovaný blázen Rogera Vadima nebo detektivní příběh Smrtící geny Val McDermidové.

Článek

John Maxwell Coetzee: Pomalý muž

Jihoafrický spisovatel a nositel Nobelovy ceny John Maxwell Coetzee je autorem románu Pomalý muž, v němž dává nahlédnout na osamění, vášeň a nejtemnější proudy lidské duše.

Paulu Raymentovi je šedesát a po nehodě přišel o část pravé nohy. S nalomeným zdravím a chmurami na duši se vrací do svého poustevnického bytu, kde se o něj má starat ošetřovatelka Marijana, chorvatská imigrantka. Paul si začíná bolestně uvědomovat mučivou pravdu: nemá děti. Současně se v něm však probouzí ještě jiný, naprosto nečekaný cit - touha po Marijaně.

Metafora, váz., 248 str., 229 Kč

Roger Vadim: Zamilovaný blázen

Známý francouzský režisér a první manžel a objevitel Brigitte Bardotové Roger Vadim se v posledních letech svého života věnoval psaní a divadlu.

Známý pařížský scénárista Saša Nodier má za sebou dramatické období a hledá únik před světem a společností. V horách potkává mladou dívku Amélii, která tají před lidmi, že osiřela. Rozhodnou se spolu zůstat, každý z nich má k tomu své důvody. Postupně se ale sbližují, Saša díky Amélii získává zpět chuť žít, Amélie díky Sašovi dospívá. Jak se však mají vyrovnat s nerovným vztahem, který se mezi nimi zrodil?

Albatros, váz., 272 stran, 249 Kč

Anna Politkovská: Ruský deník

V listopadu 2006 byla v Moskvě čtyřmi kulkami zavražděna přední ruská nesmlouvavá kritička režimu Vladimira Putina Anna Politkovská. V její bohaté novinářské a publicistické pozůstalosti se našla i v Rusku dosud nevydaná kniha žurnalistických zápisků Ruský deník.

Autorka v ní na půltisícovce stran zachycuje období od prosince 2003 do srpna 2005. Zahrnuje tedy do ní poslední ruské parlamentní volby i druhé zvolení Vladimira Putina ruským prezidentem. Víc než faktografická zjištění v ní zaujme přesná analýza důvodů, proč demokratické síly v Rusku zcela vyklidily prostor a jediným hráčem v ruské politické aréně se stal stále autokratičtěji vládnoucí prezident Putin. Ruský deník je podrobným popisem cesty současného Ruska k nové diktatuře.

Jota,vz., 488 str., 388 Kč 

Val McDermidová: Smrtící geny

V detektivním románu Smrtící geny  britské autorky Val McDermidové se vrací stále oblíbenější postava soukromé vyšetřovatelky Kate Branniganové.

Kate Branniganová má mizerný týden. V novinách vyšlo úmrtní oznámení jejího přítele, plány na chycení dvojice podvodníků dopadají prachbídně a neopunková skupina po ní chce, aby zjistila, kdo přelepuje jejich plakáty. Kate se nemůže ani vyplakat na rameni své nejlepší kamarádky, protože Alexis má svoje vlastní problémy. Její přítelkyně je těhotná a když je zavražděna lékařka, která měla na starosti umělé oplodnění, potřebuje Alexis Katinu pomoc jako nikdy předtím.

BBart, překlad Zdík Dušek, 248str., váz., 199 Kč

Jiří Kábrt: Váhy osudu

Fantasy Jiřího Kábrta přináší ponor do nových, netušených prostorů, které se objevují za naší skutečností. Můžeme do nich vstoupit jaksi bezděčně, anebo prostřednictvím širokého spektra virtuální reality - nacházíme zde to, co bychom mnohdy nenalezli ani v nejdivočejších snech. Najednou se před námi otevírá mnohovrstevnatá skládačka, která nemusí mít konce. Příběhy, které se zde odehrávají, nás vtahují do četných dobrodružství, která nepostrádají na jedné straně humor a na druhé hloubku myšlenky...

Mladá fronta, 240 str.,199 Kč

Humpolecký Magor

Sborník Humpolecký Magor přináší unikátní svědectví o středoškolských létech básníka, esejisty a publicisty Ivana M. Jirouse, uměleckého vedoucího skupiny The Plastic People of the Universe, loňského nositele Ceny Jaroslava Seiferta. Vzpomínky jeho spolužáků, středoškolských profesorů a přátel z Humpolce jsou doplněny unikátními, dosud zcela neznámými Jirousovými texty z počátku 60. let, fotografiemi, kresbami a úryvky z jeho děl, vztahujícími se k Humpolci. Sborník uspořádala Jarmila Neomytková.

Torst, 128 str., brož., 129 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám