Hlavní obsah

Dětské přátelství v zemi čar a kouzel

Právo, Věra Míšková

Hraný rodinný film s dětskými hrdiny je v čase nadvlády byť sebelepších animovaných trháků příjemným zpestřením. Americký snímek Most do země Terabithia sice nedosahuje kvalit Letopisů Narnie, ale na podobném půdorysu nabízí příběh kamarádství a nekonečné dětské fantazie.

Článek

Jesse je žák páté třídy venkovské školy a se svými vrstevníky nevychází zrovna nejlépe. Je trochu samotářský, a zatímco je zajímají hlavně klukoviny, on si nejraději kreslí. Ani doma není nejšťastnější - se čtyřmi sestrami to není žádný med, navíc přísní rodiče nemají většinou čas a pořád řeší finanční problémy.

Když se do sousedství a do stejné třídy přistěhuje blonďatá, půvabná a sportovně i literárně nadaná Leslie, zprvu to na žádné zpestření Jesseho samotářství nevypadá. Jenže Leslie má také své problémy, spolužáci ji nepřijmou zrovna s nadšením a když vyjde najevo, že ani nemá doma televizi (její otec zastává názor, že ničí mozkové buňky), docela nepřátelsky se jí začnou posmívat.

Země Terabithia

Outsideři se tedy skamarádí a za potokem v lese najdou zemi Terabithia, kde v jejich představách žijí roztodivné bytosti, lze tam zažít dobrodružství a vytvořit si vlastní svět i domácnost. Les sám o sobě tu kouzelnou moc má, a když se přidá fantazie, které mají obě děti na rozdávání, je možné všechno.

Režisér Gabor Csupo natočil Most do země Terabithia podle stejnojmenné knížky, která vyšla v USA před třiceti lety (u nás v nakladatelství Albatros) a získala si tam velkou popularitu. Příběh dvou dětí na prahu dospívání, které se vyrovnávají s nástrahami, jež jim život připravil, má dva hlavní předpoklady zaujmout: Jesse a Leslie i oba jejich představitelé jsou sympatičtí a talentovaní, atmosféra lesa, kde se část filmu odehrává, báječně tajemná a skutečně kouzelná.

Témata jako kamarádství, rodinné vztahy či první velký smutek nad ztrátou blízkého člověka jsou samozřejmě mnohokrát obehraná, ale k filmům tohoto druhu patří stejně jako Jesseho sestra - prvňáček, která se oběma hlavním hrdinům pořád plete do cesty a je podle očekávání skoro nesnesitelně roztomilá.

Film nepřesahuje průměr

Horší je celková atmosféra reálného světa, v němž postavy žijí -z filmu na sto honů ční křečovitá didaktičnost, nepříjemný pocit vyvolávají zejména pasáže, které z diváků doslova pumpují city například oním typem příšerných písniček, u nichž má člověk pocit, že už je slyšel stokrát a zazní přesně na těch očekávaných "správných" místech. Most do země Terabithia tak v žánru amerických rodinných filmů nepřesahuje průměr, ale ani pod něj neklesá.

Most do země Terabithia

USA 2007 Režie: Gabor Csupo, kamera: Michael Chapman, hrají: Josh Hutcherson, Anna Sophia Robbová, Bailee Madisonová, Kate Butlerová a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám