Hlavní obsah

Premiéry - Ghost Rider, Rande měsíce i Hudbu složil, slova napsal

Tento týden má premiéru sedm filmů. Komiksoví fanoušci se dočkali adaptace Ghost Ridera, přicházejí dvě romantické komedie - Rande měsíce a Hudbu složil, slova napsal, francouzský krimi thriller Nikomu to neříkej, dětská fantasy Most do země Terabithia, německé drama Drsňák a horor Krvavá hostina. Příští pondělí má ještě premiéru dokument Skici Franka Gehryho.

Článek

Ghost Rider

Film Ghost Rider byl natočen na motivy stejnojmenného marvelovského komiksu. Hlavní roli si zahrál jeden z nejvášnivějších sběratelů komiksů v Hollywoodu Nicolas Cage.

Je tomu už dávno, co hvězdný motocyklový kaskadér Johnny Blaze uzavřel smlouvu s ďáblem, aby tak dokázal ochránit lidi, ke kterým má nejblíže - svého otce a dětskou lásku Roxanne. Nyní si však ďábel přišel vybrat svůj dluh. Přes den Johnny zůstává špičkovým kaskadérem, ale po setmění se mění v Ghost Ridera, jehož údělem je lovit rebelující démony. I přesto, že je nucen bezvýhradně plnit ďáblovy rozkazy, rozhodne se se svým osudem bojovat a využít své prokletí a nově nabyté síly k tomu, aby ochraňoval nevinné.

Ghost Rider, USA 2007, 114 min., české titulky, režie: Mark Steven Johnson, hrají:  Nicolas Cage, Eva Mendesová, Wes Bentley, Sam Elliott, Donal Logue, Peter Fonda...

Rande měsíce

Romantická komedie Rande měsíce se odehrává  ve vyhlášeném  obchodním, jehož zaměstnanci každý měsíc soupeří o titul Zaměstnanec měsíce. Odměnou pro vítěze je jeho fotka na zdi slávy v zaměstnanecké odpočívárně.

Vince Downey je vedoucí pokladních a již sedmnáctkrát visel na zdi slávy. Na druhou stranu Zack Bradley je ten největší flákač, zato mezi kolegy boduje neustálými vtipy. To poslední, o co by stál, je získat ocenění za kvalitní práci a spolehlivost. Ti dva jsou největší rivalové. Vše se změní, když do Super Clubu nastoupí nová pokladní - krásná sexy blondýnka Amy, která má zvláštní úchylku: na rande chodí výhradně se Zaměstnancem měsíce.

Zack a Vince zahájí urputný boj, aby získali Amyinu pozornost. Vince se snaží zaujmout a oslnit svými schopnostmi dokonalého pokladního a sedmnácti oceněními. Zack rozbalí svůj neodolatelný šarm a komediálnost, ale ke své smůle s hrůzou pozoruje, že Amy podléhá Vinceovým škrobeným intrikám. Rozhodne se k tomu nejzoufalejšímu činu: stát se příštím Zaměstnancem měsíce a vyhrát tu nejlákavější odměnu - rande měsíce... 

Employee of the Month, USA 2006, 103 min., české titulky,  režie: Greg Coolidge, hrají: Dane Cook, Jessica Simpsonová, Dax Shepard, Efren Ramirez, Andy Dick, Tim Bagley, Harland Williams...

Nikomu to neříkej

Guillaume Canet ve svém druhém celovečerním filmu (debutoval snímkem Mon idole, 2002) vychází z literární předlohy Harlana Cobena. Zachycuje v něm pocity a vnitřní krizi člověka, jenž je vtažen do záhadného světa polopravd, který mu však neustále uniká. Alex se nedokáže vymanit z idylických vzpomínek na šťastnou minulost. Možná právě v nich je ale ukryt klíč k tajemství... To vše na pozadí napínavého kriminálního příběhu.

Margot  byla brutálně zavražděna sériovým vrahem. Její muž Alex  se z této tragické události nemůže dlouho vzpamatovat a uzavírá se do svých vzpomínek. Po osmi letech dostane anonymní e-mail. Po jeho otevření uvidí tvář ženy stojící uprostřed davu. Záběr je natočený v reálném čase a trvá jen několik vteřin, Alex přesto její tvář okamžitě pozná. Je to Margot... 

Ne le dis a personne, Francie  2006, 125 min., české titulky, režie: Guillaume Canet, hrají: Francoiz Cluzet, André Dussollier, Marie-José Croseová, Kristin Scott Thomasová...

Hudbu složil, slova napsal

Hrdina romantické komedie Alex Fletcher je vybledlá popová hvězda 80. let, o kterou je zájem už jen mezi skalními nostalgiky, kteří navštěvují vesnické zábavy. Jednoho dne jej kontaktuje médii oslavovaná hvězdička Cora Cormanová, která jej požádá, aby jí napsal písně na její nové album a ještě si s ní zazpíval duet. Každý má právo na svůj comeback, jenže Alex už celé roky nesložil ani notu a psaní textu mu nikdy dvakrát nešlo. Jenže teď má během několika málo dnů přijít s hitem.

V tu chvíli do příběhu vstoupí kouzelně nepředvídatelná květinářka Sophie, jejíž schopnost hrát si se slovy se Alexovi docela hodí. Sophie má za sebou neúspěšný vztah se spisovatelem Sloanem Catesem a tak se jí do spolupráce s Alexem, který co do vztahů nemá právě dobrou pověst, dvakrát nechce. Jenže krev není voda, srdci neporučíš a hudba má nebývalou moc. Alex i Sophie si postupně uvědomují, že pokud chtějí najít lásku a uspět, budou se svým obavám muset postavit ...

Music And Lyrics, USA 2006, 104 min., české titulky, režie: Guillaume Canet, hrají: Drew Barrymoreová, Hugh Grant, Kristen Johnstonová, Campbell Scott...

Most do země Terabithia

Svět Terabithie - plný úžasných a záhadných stvoření, paláců a překrásných lesů - byl natočen podle světoznámé knihy Most do země Terabithia spisovatelky Katherine Patersonové.

Jess Aarons je outsiderem ve škole i doma. Celé léto trénoval, aby se stal ve škole tím nejrychlejším běžcem, ale jeho cíl je neočekávaně zmařen nově příchozí dívkou, Leslie Burkeovou, která soutěží jen v chlapeckých kategoriích a vyhrává. Navzdory jejich nepříjemnému seznámení se ti dva rychle stanou nejlepšími kamarády. Leslie ráda vypráví příběhy plné fantazie a kouzel. Jess je rád kreslí. Leslie otevře Jessovi nový svět představ a společně vytvoří utajenou zemi Terabithii, kouzelné místo, do kterého je možné vstoupit pouze přehoupnutím se na starém laně přes potok v lesích blízko jejich domova. Tam oba vládnou, bojují proti zlu a kují pikle proti školním rváčům. Díky přátelství s Leslie se Jess mění k lepšímu.

Bridge to Terabithia, USA 2007, 95 min., český dabing, režie: Gabor Csupa, hrají: Josh Hutcherson, Anna Sophia Robbová, Zooey Deschanel, Robert Patrick...

Drsňák

Hrdinou temného příběhu z dnešního Berlína je patnáctiletý Michael Polischka. Když se s jeho půvabnou, leč nevyrovnanou matkou Miriam rozejde bohatý milenec a vyhodí je oba na ulici, uváznou v mizerném bytě na bezútěšném předměstí Neukölln. A ve světě násilí, drog, pouličních gangů, mladistvých zlodějíčků a rváčů je tak snadné dostat se na šikmou plochu.

Chlapec s upřímnou tváří, jehož tvrdě šikanují starší spolužáci, sice získá pár nových kamarádů, ale stává se až příliš snadnou kořistí místního podsvětí. Setkání s bossem Hamalem a jeho nohsledem Barutem změní Michaelův život a vystaví ho kruté životní zkoušce.

Film vyniká autentickou atmosférou a otevřeným pohledem na sociální problémy těch, kteří propadli společenským sítem a zoufale bojují o přežití.   

Knallhart, Německo 2006, 98 min., režie: Detlev Buck, hraje: Jan Henrik Stahlberg, Jenny Elversová, Arnel Taci, Erhan Emre, David Kross, Eva Löbauová, Hans Löw, Kai Michael Müller, Oktay Özdemir, Kida Ramadan...

Krvavá hostina

Krvavá hostina je pekelně zábavná variace na osvědčenou zápletku "monstrum ohrožuje nesourodou skupinu lidí daleko od civilizace". Film si pohrává s konvencemi hororového žánru a s tím, co od něj zkušený divák očekává. Ale jen proto, aby ho pak zavedla jinam. Stejně tu už všechno bylo, takže jde jen o to, jak to k sobě poskládat a hlavně se u toho dobře pobavit.

Potoky krve, těsná trička hrdinek, plky místních ochmelků, zrovna nefungující telefon, záhadný cizinec a monstrum neznámého původu. Všechno je tak, jak má být, a přece jinak. Odkud se vzali? Kam jdou? Podobné nesmysly se v tomto filmu určitě nedozvíte. Ovšem plátno se rychle zbarví doruda, jak se příšery prokusují svým krmivem. Dočká se vůbec někdo rána?

Producenty filmu jsou Ben Affleck, Matt Damon a hororový klasik Wes Craven. Ve filmu si zahráli mimo jiné sexbomba Krista Allenová, drsný rocker Henry Rollins a Balthazar Getty známý z Lynchovy Lost Highway.  

Feast, USA 2005,95 min., projekce z DVD, české titulky, režie: John Gulager, hrají: Krista Allenová, Balthazar Getty, Josh Zuckerman, Clu Gulager, Jason Mewes, Henry Rollins, Gary J. Tunnicliffe, Eric Dane...

Skici Franka Gehryho

Český divák má nyní jedinečnou příležitost seznámit se prostřednictvím dokumentárního filmu s dílem a životem světoznámého architekta Franka Gehryho. Film natočil během pěti let blízký Gehryho přítel Sydney Pollack, veřejnosti známý spíše jako režisér hraných filmů. 

Papírové čtvrtky, lepící páska a nesmírná představivost a troufalost bořit fyzikální zákony stačí Franku O. Gehrymu, aby každou svou další stavbou prohluboval pověst jednoho z nejgeniálnějších architektů současnosti. Jeho monumentální budovy z titanu a skla, betonu a oceli, dřeva a kamene se rodí rovnou jako trojrozměrné. Světové renomé a doživotní slávu zajistily Gehrymu mimo jiné stavby Guggenheimova muzea v Bilbau a koncertního sálu Walt Disney Concert Hall v Los Angeles, v českém kontextu se proslavil především projektem Tančícího domu na Rašínově nábřeží.

Sketches of Frank Gehry , USA 2005, 83 min., české titulky, režie: Sydney Pollack, hrají: Bob Geldof, Dennis Hopper, Sydney Pollack, Julian Schnabel...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám