Hlavní obsah

Bollywoodská diskotéka v katolickém kostele

Novinky, Stanislav Dvořák
KOLÍN NAD RÝNEM

Finanční nouze církve vedla faráře z německého Kolína nad Rýnem k pronajmutí katolického kostela indickým filmařům, kteří tam natáčejí jeden ze svých akčně-romantických muzikálů nazvaný The True Love Story. Výsledek: místo oltáře velké pódium a indická popová hvězda na něm křepčí ve světle blikajících diskotékových efektů. Biskup protestuje. Nezašli jsme až příliš daleko?

Článek

Farář nechal Indy bez vědomí svých nadřízených přestavět vnitřek kostela, aby se zde mohlo natáčet vystoupení "superstar" Himeše Rešmiji. Místo lavic je zde volný prostor pro tanečníky, hudební nástroje, aparaturu.

Arcibiskupství je pobouřeno. "Nebyli jsme do rozhodovacího procesu zapojeni, jinak bychom to zakázali," řekl agentuře DPA mluvčí arcibiskupa Christoph Heckeley. Podle něj je katolický kostel především dům boží a není možné ho využivat pro světské záležitosti. "Toto nemůže být cesta z finanční nouze," dodal v narážce na fakt, že Němci přestávají finančně podporovat církev.

V poslední době se v Evropě točí mnoho velkorozpočtových indických (tzv. bollywoodských) trháků. Indové si oblíbili zejména alpské vesničky, protože jejich kýčovitost skvěle zapadá do koncepce těchto filmů. Pro evropského diváka jsou to díla často nepochopitelná. Vynikají přehnaným patosem a hrdinové v pestrobarevných kostýmech v nich neustále bojují o život nebo zpívají a tančí a nakonec se zamilují a vše dobře dopadne. Indický filmový průmysl stále roste a natáčí více filmů než Hollywood.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám