Hlavní obsah

Konec Youtube? Majitel MTV žádá miliardu dolarů

Novinky, Stanislav Dvořák

Mediální gigant Viacom oznámil, že chce zažalovat Youtube o miliardu dolarů. Internetový server Youtube nabízí statisíce videoklipů, které tam nahrávají lidé z celého světa. Vytvořili ho počítačoví nadšenci, ale nedávno ho zakoupila nadnárodní společnost Google.

Článek

Youtube obsahuje různé legrácky, ale také hudební videoklipy a části seriálů a filmů. Stává se tak neocenitelným zdrojem např. pro lidi studující historii hudby, televize či filmů. Stránku si velmi rychle oblíbily milióny lidí a stal se z ní největší internetový fenomén poslední doby. Nový typ ničím neomezené internetové "televize" však vyvolává strach u tradičních médií.

Společnost Viacom Media uvedla, že Youtube užívá její pořady nelegálně, a proto zažaluje jak tuto stránku, tak firmu Google, která ji loni zakoupila za 1,65 miliardy dolarů. Google se snažil dohodnout s mediálními společnostmi na způsobu, jak by se jim mohlo za klipy na Youtube platit, ale příliš se mu to nedaří.

BBC se s Youtube dohodla

Existují však výjimky. Např. BBC souhlasila, že Youtube poskytne krátké klipy z jejich pořadů a doufá, že tento tah naláká nové mladé publikum. Navíc dostane BBC podíl z reklamy na Youtube.

Viacom žádá peníze a soudní příkaz, který zamezí "masívnímu záměrnému porušování autorských práv". V tiskovém prohlášení uvádí: "Strategií YouTube bylo vyhýbat se aktivním krokům k zamezení porušování autorských práv na této stránce." 

Viacom Media vlastní např. síť televizních stanic MTV, či Comedy Central a VH1. Minulý měsíc nadnárodní společnost žádala, aby Youtube odstranil ze stránek 100 000 klipů. Mluvčí Googlu je přesvědčen, že Youtube zákony neporušuje a soud jim prý dá zapravdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám