Hlavní obsah

Na lipský veletrh pojede osm českých spisovatelů

Právo, Radim Kopáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letošní ročník mezinárodního knižního veletrhu v Lipsku, který se bude konat ve dnech 22.-25. března, jsou ohlášeny zhruba dva tisíce nakladatelů, a to z více než třiceti zemí světa. Veletrhu se pravidelně účastní také čeští spisovatelé a nakladatelé. Letos bude Českou republiku zastupovat osm autorů: pět jich vysílá ministerstvo kultury, zbývající přijíždějí na pozvání německé strany.

Článek

Pro návštěvníky je připraveno 1900 autorských čtení, diskusí a dalších akcí, během nichž se představí přes 1500 účinkujících - mezi nimi klasik kyrgyzské literatury Čingiz Ajtmatov, oceňovaný tvůrce grafických románů Neil Gaiman z Velké Británie, slovinský autor Aleš Šteger nebo americká beatnická básnířka Ruth Weissová.

Z Německa na veletrh zavítají mimo jiné Thomas Brussig, Ingo Schulze, Tanja Dückers a romanopisec a laureát Nobelovy ceny z roku 1999 Günter Grass. Na 23. března je v programu připraveno čtení Jiřího Hájíčka, který loni získal Magnesii Literu za prózu Selský baroko, a fyzického básníka Jaroslava Pížla.

O den později vystoupí trojice Radka Denemarková, Pavel Kolmačka a Jaroslav Rudiš, prozaici jedné generace, ale rozdílných témat i dikce. Kromě nich se německému publiku představí Jáchym Topol (22. 3.) a Jiří Kratochvil (24. 3.), jejichž knihy pravidelně vycházejí v německých překladech, a Lenka Reinerová (24. 3.), letos jedenadevadesátiletá německy píšící autorka z Prahy.

Více informací o knižním veletrhu v Lipsku, v jehož rámci proběhnou také antikvární a komiksový veletrh, je dostupných na adrese www.leipziger-buchmesse.de.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám