Hlavní obsah

Do Varů přijede i Matt Damon

Novinky, ČTK, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Od pondělního večera, kdy do Prahy přicestoval americký herec Morgan Freeman, žije Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary kromě projekcí filmů a setkávání s filmovými tvůrci z celého světa také očekáváním hvězdných hostů. Freeman dorazí ve středu. Závěr festivalu ozdobí i mladý představitel Hollywoodu - populární Matt Damon.

Článek

Damovu účast potvrdil prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška. Damon v těchto dnech natáčí v Praze film Bratři Grimmové. Organizátoři festivalu ho oslovili už dříve, ale do posledních chvil nevěděli, zda bude mít čas přijet. Ve Varech by se mohl setkat s Gusem Van Santem, s nímž ho pojí dlouholeté přátelství od jejich společného oscarového filmu Dobrý Will Hunting.

V závěru festivalu jsou totiž očekáváni dva významní režiséři: Andrej Končalovskij, který představí karlovarskému publiku svůj nový film Dům bláznů a právě Gus Van Sant, laureát Zlaté palmy z Cannes. Jeho film Slon, který canneský festival vyhrál, je rovněž zařazen do karlovarského programu

Šestašedesátiletý Freeman, kterého proslavily filmy jako Řidič slečny Daisy, Nesmiřitelní, Vykoupení z věznice Shawshank, Smrtící epidemie, Drtivý dopad a řada dalších, přicestuje do Karlových Varů ve středu, aby v pozdních večerních hodinách osobně uvedl film Lawrence Kasdana Pavučina snů.

Damon hraje v Gilliamově filmu

Matt Damon hraje v novém filmu režiséra Terry Gilliama Bratři Grimmové. Bude se natáčet až do října v ateliérech i na pozemcích barrandovského studia. Další scény se odehrají v okolí Hrubé Skály, na Křivoklátě a na zámku Kačina. "Je jedním z největších projektů posledních let, na němž barrandovské studio spolupracuje. Předpokládaný rozpočet projektu společnosti Miramax dosahuje 75 miliónů dolarů (zhruba 2,25 miliardy korun)," uvedla Romana Rychteská ze společnosti GCI. Snímek kombinuje pohádkové motivy s osudy bratrů, kteří putovali od vesnice k vesnici a sbírali příběhy.

Matt Damon hrál ve Spielbergově filmu Zachraňte vojína Ryana, v Osudovém setkání, které opět režíroval Gus Van Sant, v detektivním thrilleru Talentovaný pan Ripley, Dannyho parťácích i ve snímku Milujte svého zabijáka.

Dobrý Will Hunting

Proslavil ho film Dobrý Will Hunting (1997), v němž nejen hrál, ale ke kterému spolu s Benem Affleckem napsali i scénář oceněný Oscarem. "Ben a já jsme chtěli vytvořit dílo pro nás samotné, byl to dlouhý proces, který vyšel z herecké improvizace a opakování scén, které jsme přepisovali," řekl Lise Chambers pro server Written By.

U jeho kolébky však stál Matt: "Začal jsem s Willem jako s jednoaktovkou v roce 1992. Vymyslel jsem Willa, aby hrál za mě, tak jsem zavolal Benovi a řekl mu - píšu to a zatáhnu tě do toho, protože by to nebyla žádná velká zábava, kdybych to dělal sám. V březnu 1993 jsem mu ukázal hrubý scénář a řekl mu, že si už s tím nevím rady. A on si to přečetl a odpověděl mi: ´To si taky nevím, ale fakt se mi to líbí.´ Tak jsem se to rozhodli napsat společně."

Ještě před tím se však objevil ve snímku Hledám Amy. Herectví se věnoval už od střední školy, jeho prvním filmem je Mystic Pizza z roku 1988.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám