Hlavní obsah

Vratné lahve trhají rekordy: za víkend 107 000 diváků

Vratné lahve Jana a Zdeňka Svěrákových vidělo za první víkend v kinech 107 362 diváků. Film tak překonal dosavadní rekord návštěvnosti českých snímků, který držel snímek Obsluhoval jsem anglického krále.

Článek

"Samozřejmě mě to těší. Jsem rád, že ten film nebavil jenom nás," reagoval na dobrou zprávu režisér Jan Svěrák. Zájem lidí ho těší o to víc, že téma svého snímku považuje za trochu nebezpečné. "Zabývá se stářím, báli jsme se, že to nikoho neupoutá. Ukazuje se však, že to zajímá i někoho jiného než nás," uvedl Svěrák.

Oscarový filmař zároveň přiznal, že má "velké oči" a je "namlsaný", protože Kolju i Tmavomodrý svět v českých kinech vidělo přes milión lidí. "Kdybychom v případě Vratných lahví dosáhli jednoho miliónu, budu šťastný. Když ale Vratné lahve uvidí třeba 800 000 lidí, budu spokojený," dodal režisér.

Dlouhodobé statistiky prvního víkendu vede americký film Pán prstenů s podtitulem Návrat krále, který v roce 2004 hned po premiéře zhlédlo 149 095 lidí. Druhý skončil další díl této ságy nazvaný Dvě věže (138 868 diváků), třetí byl Harry Potter a Ohnivý pohár (119 438 diváků). Vratné lahve se umístily na šestém místě, když je v celkovém pořadí zahrnujícím i zahraniční tvorbu přeskočily také snímky Pán prstenů: Společenstvo prstenu (118 465 diváků) a Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (110 980 diváků). 

Češi svému Svěrákovi rozumějí

Očekává se, že Vratné lahve budou letos nejnavštěvovanějším českým filmem, nebo alespoň jedním z nejnavštěvovanějších. Rodily se přitom velmi těžko. Tvůrci si prošli krizí, ale po řadě změn ve scénáři se vynořil vybroušený příběh, pojednávající s humorem nejen o stáří a rodinných trablech.

Diváci dobře vytušili, že Vratné lahve jsou typická svěrákovina - nechybí jim cimrmanovská poťouchlost, verbální humor, výborná práce s jazykem a dialogy, ale ani momenty dojímavé a skeptické (např. pohled na soužití manželů-seniorů či na školství, hodně odlišné od slavné Obecné školy).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám