Hlavní obsah

Česko bude v soutěži talentů Eurovize reprezentovat Kabát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vítězem historicky prvního národního kola pěvecké soutěže Evropské vysílací unie (EBU) s názvem Eurovision Song Contest, známé dříve jako Velká cena Eurovize, se stala rocková kapela Kabát s písničkou Malá dáma. Diváci jí poslali 28 343 hlasů. Soutěž přenášela Česká televize.

Článek

Zástupci Česka se letos evropské pěvecké soutěže mohou zúčastnit vůbec poprvé. Vítězstvím v národním kole si Kabát vybojoval postup do semifinále, které se uskuteční 10. května v Helsinkách.

Dějištěm finálového večera bude o dva dny později rovněž finská metropole.

Dalšími účastníky českého národního kola byli zpěvák Petr Kolář, někdejší finalisté televizní soutěže Česko hledá SuperStar Vlastimil Horváth, Petr Bende a Sámer Issa a skupina Lili Marlene.

Kabát soupeřil také s romskou hip hopovou skupinou Gipsy.cz a zpěvačkami Helenou Zeťovou a Markétou Poulíčkovou, která se skrývá pod zkratkou L.B.P.

Zatímco v ostatních zúčastněných zemích soutěžilo vždy deset zpěváků a kapel, českého kola se jich zúčastnilo pouze devět. Ze soutěže totiž pro neshody s organizátory odstoupila zpěvačka Helena Vondráčková.

Pořadatelé původně počítali s tím, že čeští uchazeči o semifinále a případně i finále vzejdou z čela aktuálního žebříčku nejprodávanějších desek sestavovaného Mezinárodní federací fonografického průmyslu (IFPI).

Hodně osobností odmítlo

Oslovené zpěvačky jako Aneta Langerová, Lucie Bílá a Bára Basiková či kapely Kryštof, Wanastovi Vjecy, Mig 21 a Ready Kirken však nabídku na účinkování v soutěži s více než půl století dlouhou tradicí odmítly. 

Soutěž se poprvé konala před 51 lety. Uspěla v ní řada později proslulých jmen popové scény, například v roce 1974 do té doby nepříliš známá ABBA s megahitem Waterloo.

V roce 1968 zvítězil Cliff Richard a o 20 let později to byla zpěvačka Celine Dionová.

Jediným dosavadním českým účastníkem soutěže byl v roce 1968 Karel Gott, který však reprezentoval Rakousko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám