Hlavní obsah

Modrá revoluce ve Vídni

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeňské muzeum moderního umění MUMOK ve spolupráci s Centre Pompidou věnuje obsáhlou retrospektivu dílu francouzského malíře Yvese Kleina (1928-1962), který byl některými považován za šarlatána, jinými za výtvarného génia a filozofa, který měl blízko k mystice a rosenkruciánství. Jeho tvorba je spjata s francouzskou avantgardou 50. a 60. let.

Článek

Na jaře 1960 předvedl Klein v jedné z pařížských galerií svoji nejslavnější akci určenou pro pozvaných tři sta diváků. Na podlaze byly položeny bílé papíry. Umělec přivedl tři nahé modelky a potřel jejich těla modrou barvou. A pak s nimi jako s živými štětci začal malovat.

Dívky se všeho aktivně účastnily, a tak i samy se vrhaly na zem a zanechávaly na papíru zřetelné otisky těla. Ke všemu složil Klein vlastní hudební skladbu, tzv. Monotonní symfonii. Hudebníci hráli 20 minut jediný tón, který pak vystřídalo 20 minut ticha. Obecenstvo bylo nadšeno.

Umělec se zamiloval především do jasně svítivé modré barvy a dlouho experimentoval, až našel nejintenzivnější odstín ultramarínové modře, který pojmenoval IKB, čili International Klein Blue (mezinárodní Kleinova modrá). Většina jeho obrazů má tuto svítivou modř.

Vídeňská výstava, která nabízí 120 děl a bohatou dokumentaci všech akcí Yvese Kleina, potrvá od  9. března  do 3. června, otevřeno je denně od 10 do 18 hodin, ve čtvrtek do 21 hodin. Adresa: Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, MuseumsQuartier Wien (www.mumok.at).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám