Hlavní obsah

Ostravak Ostravski: Neni syl se politice řechtat, nebo bečet

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autor píšící pod jménem Ostravak Ostravski se stále skrývá za pseudonymem, a to I v době, kdy z jeho textů vytvořila Česká televize seriál a v Ostravě podle nich vzniklo divadelní představení. Právu poskytl rozhovor, ale pouze e-mailem. "K čemu by vám bylo, že sem Indra Kastrol?" odpověděl.

Článek

Ostravak začal poprvé publikovat na internetu v roce 2004. V posledních měsících, než se odmčel, vyhledávaly jeho vtipné komentáře psané v ostravském nářečí milióny čtenářů. Knižně vydaných deníků se prodaly desetitisíce kusů. Před nedávnem vyšel šestý, na delší dobu poslední díl Deniku Ostravaka s podtitulem ...za lepši zytřki!

Ostravak se stal obrovským hitem. Česká televize mu věnovala dokonce čtyřicetidílný seriál. Jak se vám líbí?

Až mě překvapilo, kolik je mezy luďami zněuznanych režizeru, keřy by to zvladli natočiť daleko lepši a vic Oskarově. Ja sem měl tež inu přectavu a začatek mě dosť něpřyjemně překvapil. Ale už je to lepši, enem něvim, esli se polepšili a nebo sem se už zvyknul. Akurat Jarunu by mohli davať častějši.

Můžete být konkrétnější?

Něda se odpověděť tak, abych kohosyk něnasmolil...

Jaké byly vaše literární začátky?

Začnul sem psať enem tak pro sebe, co se mi porobilo a tak podobně. Jak tam začli lezť ludě po frontach, semtam sem aji okomentoval, co se robi v Ostravě a prostřydaval sem to se zažitkami ze života. A bo se to pozdavalo aji luďam s vyvinutym čuchem na skryte literaty, tuž za chvilu už to bylo rozlezle aji na knižnich pultach.

A jiná literární zkušenost?

Tuž jasne. Raz sem skoro vyhral Puškinuv pamatnik. Bylo to o prsa. No spiš o věči prsa. Tak zedvě zetřy Pamely. A tež raz jednu moju povidku vytiskli ve školnim zborniku ku kdovikeremu vyroču osvobozeňa.

Vaše Deniky jsou bestsellery a blog byl jeden z nejnavštěvovanějších. Vysloužil si dokonce Křišťálovou lupu, cenu udělovanou nejúspěšnějším projektům na českém internetu. Proč jste "zavřel krám"?

Všecko ma svuj koněc, aji jak Pepa Štraichel společně s Butami tvrdi cosyk inšiho. A aji jak se paru ludi mysli, že za tych paru chechtaku možu žiť spokojeně až do koňca života, povim vam, že bych asy dluho něpožil. Tuž musym robiť aji inši věcy, aby vydaje něbyly věči jak přyjmy.

Proč tajíte svou identitu?

A k čemu by vam bylo, že sem Indra Kastrol anebo Felix Cypryjan? Šak meno jak meno, no ni?

Za jakých podmínek byste byl ochoten je prozradit?

Mezy politykami se pravi, že každy se da kupiť. Tuž zkustě navrhnuť cenu!

Čím je ostravský region tak specifický?

Dluho sem dumal. A nakoněc sem se rozhodnul, že odpovědi na take zaludne otazki něcham inšim chitřejšim osobam, bo z teho by beztak byla dyzertačna praca. Ale možetě se přyjet podivať.

Jaké má Ostravak vzdělání a kolik má zářezů na pažbě života?

Dere se mi na jazyk (přes ten kusek tvrdeho řyzka), že mě vzdělaval život sam, tuž ale přyznam se, že moje vzdělani neni ani nejniši, ani nejvyši, aji jak sem se snažil. A roku mam na muj vkus ažaž, ale s tym se něda nic robiť, bo každy rok stejnak dycki přyleze jak přyzabity slimak, drži se mě jak kliště krevni konzervy a něchce se mě pustiť.

Jak se svérázný komentátor "všeostravského mihotání" kouká na dnešní politickou scénu?

Už ani neni syl, aby se temu člověk řechtal, nebo bečel. Tuž moc se mi to něpozdava, ale potem se povim, že by mohlo byť horši, tajak už tu raz bylo a ulevi se mi.

Vrátí se ještě někdy Ostravak?

Pravi se Nikdy Něprav Nikdy. Tuž uvidime. Něchame se překvapiť, no ni?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám