Hlavní obsah

Čtyři lvi pro Menzelův film Obsluhoval jsem anglického krále

PRAHA

Českého lva za nejlepší film získal v sobotu večer snímek Obsluhoval jsem anglického krále. Dostal celkem čtyři lvy, jednoho získal i jeho režisér Jiří Menzel. Tři lvy získala Kráska v nesnázích a dva Grandhotel. Mezi oceněnými se v čtrnáctém ročníku cen objevilo celkem šest snímků včetně animovaného Fimfára. Divácky nejúspěšnějším filmem se stali Rafťáci.

Článek

Vítězství Menzelova snímku se očekávalo, nebylo však nijak drtivé, což je dáno i vysokým počtem oceněných snímků. Souboj byl velmi napínavý a rozhodla až poslední kategorie nejlepší film, která určila výsledné pořadí na prvních třech místech. 

Když Jiří Menzel převzal cenu za režii řekl:: Děkuji těm, se kterými jsem to dělal, bez nich by film nedopadl tak, jak dopadl. Hlavní, komu bych chtěl poděkovat, je ten, kvůli kterému jsme to dělali a který se na nás dívá z nebe, a to je pan Hrabal. Myslím, že nás pozoruje a královsky se baví tím cirkusem kolem."

Večer zahájilo předání ceny za celoživotní přínos českému filmu. Dostal ji spolupracovník Miloše Formana Ivan Passer. "Děkuji za laskavou připomínku, že už mi není třicet," řekl Ivan Passer. Pak poděkoval lidem, kteří ho inspirovali včetně Vojtěcha Jasného, Evalda Schorma, Věry Chytilové, Jiřího Menzela. Zdůraznil především jméno Miloše Formana.

Kráska v nesnázích zaujala hereckými výkony

Hřebejkův snímek Kráska v nesnázích, který obsadil pomyslné druhé místo se třemi lvy, zaujal především hereckými výkony. Oceněni byli oba představietlé hlavních rolí Jiří Schmitter a Aňa Geislerová, která se snažila děkovačku co nejvíc natáhnout. "Říkali třicet vteřin, ale když mi někdo něco nařídí, tak mám dětský syndrom, že se mi to nechce dělat. Vždycky si taky si myslím, že už se tady neobjevím a teď si to myslím ještě víc," vysvětlila proč nechtěla pódium opustit.

Aňa Geislerová a Jiří Schmitzer s Českými lvy FOTO: PRÁVO/Petr Hloušek

Jiří Schmitzer po převzetí lva řekl: "Je to těžký, když to člověk jednou zažije, tak už nepovažuje za vyloučený, že se to může stát, ale podruhé je to vlastně taky poprvé."

Třetího lva Hřebejkově filmu přinesla Jana Brejchová, která byla oceněna za výkon ve vedlejší roli.

Cenu za vedlejší roli získal také Martin Huba, který hrál v Menclově snímku. Zaujal v ní svou korejštinou. Tu předvedl i po převzetí ceny. Pak dodal: "Děkuji za toto zdokonalení v korejštině panu Menclovi, děkuji mu, že si na mě vzpomněl a osudu děkuji, že mu mě připomenul."

Grandhotel měl skvelou hudbu

Ondříčkův Grandhotel podle očekávání dominoval zvuku a hudbě, získal cenu v obou kategoriích.

Po jednom lvu získali snímky Fimfárum, Hezké chvilky bez záruky a Pravidla lži. Divácky nejúspěšnějším filmem se stali Rafťáci, což nebylo zdaleka takové překvapení jako před dvěma lety, kdy Janákův film Snowboarďáci v této kategorii překvapivě porazil Hřebejkovo Horempádem. [celá zpráva]

Cena za celoživotní přínos filmu
Ivan Passer
Nejlepší film
Obsluhoval jsem anglického krále
Nejlepší režie
Jiří Menzel - Obsluhoval jsem anglického krále
Herečka v hlavní roli
Aňa Geislerová - Kráska v nesnázích
Herec v hlavní roli
Jiří Schmitzer  - Kráska v nesnázích
Herečka ve vedlejší roli
Jana Brejchová - Kráska v nesnázích
Herec ve vedlejší roli
Martin Huba - Obsluhoval jsem anglického krále
Nejlepší hudba
Jan P. Muchow - Grandhotel
Nejlepší střih
Jiří Brožek - Hezké chvilky bez záruky
Nejlepší scénář
Robert Sedláček - Pravidla lži
Nejlepší zvuk
Jakub Čech, Pavel Rejholec - Grandhotel
Nejlepší kamera
Jaromír Šofr - Obsluhoval jsem anglického krále
Nejlepší výtvarný počin
J.Balej, P. Koutský, P. Poš, M. Velíšek - Fimfárum
Divácky nejúspěšnější film
Rafťáci

Proměněné nominace

  • Obsluhoval jsem anglického krále ( 4 z 11)
  • Kráska v nesnázích ( 3 z 8)
  • Grandhotel (2 ze 7)
  • Fimfárum 2 ( 1 ze 2)
  • Hezké chvilky bez záruky (1 ze 2)
  • Pravidla lži (1 ze2)

Žádnou z nominací neproměnily filmy Jak se krotí krokodýli, Účastníci zájezdu, Ro(c)k podvraťáků a Prachy dělaj člověka. Všechny měly po jedné nominaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám