Hlavní obsah

Zvolte nejlepší český sci-fi film

Novinky, Stanislav Dvořák

Kliknutím ve sloupku vpravo můžete zvolit nejlepší český (československý) celovečerní hraný sci-fi film. Děkujeme za tipy, které nám píšete, a volte rozvážně!

Článek

TOP 10

(autor: Petr Cífka a Novinky)

Akumulátor 1

Skvělá odpověď na dvojku Terminátora. Nápady překypující skoro-akčňák, v němž Jan Svěrák definitivně stvrdil punc světového režiséra, který nutně nepotřebuje k úspěchu hřejivá dramata, ale vystačí si i s šíleností pro televizní pecivály.

Baron Prášil

Že by měl Zeman dostat v případě téhle látky přednost před Terrym Gilliamem, není otázka národní hrdosti, natož nacionalismu. Zemanova výtvarně výjimečná verze je prostě magičtější, fantastičtější, a přesto urovnanější.

Cesta do pravěku

Všichni tušíme, že to není úplně sci-fi, ale kam jinam rvát tenhle krásný klukovský výlet. Mezi pohádky nebo osamocenou mezi fantasy? Každopádně okouzlující vizitka trikových technologií, které mohly konkurovat Hollywoodu.

Což takhle dát si špenát?

Vorlíček a Zeman. Dvě jména, která sci-fi přizpůsobila svému osobitému vidění světa, a proto obstála i v horších technických podmínkách. V tomto případě sympatická série bláznivých gagů navěšená na absurdní vědeckotechnickou premisu.

Ikarie XB-1

Další temný pohled na sci-fi, tentokrát Polákův. Nahuštěný děj, bzučivý zvuk vesmírné lodi a atmosféra hustá jak svařená čokoláda, to jsou tři základní důvody, proč dokáže Ikarie i po letech oslovit.

Krakatit

Čapkovská deprese pod vlivem války. Pacifistické poselství zabalené do zdrcujícího psychologického dramatu, které se sci-fi spíš volně koketuje. Vávrova přepjatá režie funguje skvěle i po letech.

Na kometě

Když tvrdí Václav Klaus, že nedostatek prostředků stimuluje vědce k vyšším výkonům, pravděpodobně tím vzpomíná i na Karla Zemana a jeho neuvěřitelné výpravy, jež se z finanční nouze dohrabaly k jedinečným uměleckým hodnotám. A přitom si pořád zachovaly nadhled, vtip a hereckou brilanci.

Pane, vy jste vdova

Výměna mozků a hromada ujetého násilí doprovodily Vorlíčka s Macourkem k největšímu úspěchu jejich kariéry. Snad žádná jiná česká komedie nevrhá fóry v takové rychlosti. A žádná jiná česká sci-fi netasí tak zběsilé nápady.

Vynález zkázy

Jules Verne nebyl mnohokrát dobře zfilmován. Zeman dokázal z jeho předlohy vytěžit obrazově neuvěřitelnou záležitost, v níž kombinace hraného filmu a animace přináší zcela nové kvality. Přesně takové, které si fantastické verneovky zaslouží.

Zabil jsem Einsteina, pánové

Z hravých sedmdesátek jsem si Lipského taškařici zamiloval asi nejvíc. Snad kvůli vrozené slabosti pro cestování v čase, snad kvůli povedenému finále, snad kvůli Sovákovi a Brejchové v bizarních kostýmech...

Anketa

Zvolte nejlepší český (československý) sci-fi film:
Akumulátor 1
2,6 %
Akce Bororo
2,9 %
Babičky dobíjejte přesně
0,6 %
Baron Prášil
1,5 %
Cesta do pravěku
37,1 %
Což takhle dát si špenát
1,7 %
Dvojrole
0,3 %
Ikarie XB1
8,1 %
Kam zmizel kurýr
0,2 %
Krakatit
1,2 %
Masseba
0,2 %
Muž z prvního století
0,3 %
Na kometě
0,6 %
Odysseus a hvězdy
0,5 %
Pane vy jste vdova
3,3 %
Poslední přesun
0,2 %
Řeka čaruje
0,3 %
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
0,7 %
Ukradená vzducholoď
0,4 %
Upír z Feratu
1 %
Tajemství hradu v Karpatech
15,9 %
Tajemství ocelového města
0,9 %
Třetí šarkan
0,2 %
Vlčí bouda
1,4 %
Vynález zkázy
2,7 %
Zabil jsem Einsteina, pánové
0,9 %
Zítra vstanu a opařím se čajem
14,3 %
Celkem hlasovalo 24411 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám