Hlavní obsah

Jack Rozparovač: tuctový muzikál bez velkých osobností

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražském Divadle Kalich se začal hrát nový muzikál Jack Rozparovač. Další z nekonečné řady, která dává tušit, že Praha je malou muzikálovou baštou. Pohříchu nikoli velmocí, na to jí chybí kvalita. Jack Rozparovač je toho pádným důkazem. Převést starý kriminální příběh na muzikálová prkna nebyl nápad k zahození.

Článek

Jack Rozparovač mezi srpnem a listopadem 1888 zavraždil v Londýně brutálním způsobem pět prostitutek, ovšem jeho totožnost nebyla nikdy spolehlivě určena a nebyla-li jím Mary Pearcová, kterou v roce 1890 oběsili, pak unikl bez trestu.

To všechno nabídlo tvůrcům muzikálu dobré téma, možnost vést story libovolným směrem a vypointovat ji dle svého gusta.

Muzikál je o studentovi medicíny

Výsledkem je příběh studenta medicíny Jacka, který nenávidí ženy, neboť v jejich přítomnosti jako muž selhává, je veden Ďáblem k vraždám a zabíjí a zabíjí. Na stopě je mu detektiv Anderson, který příliš prozíravosti nepobral, a tak je tu alespoň jeho lovestory s Glorií, sestrou první zavražděné prostitutky Polly. Jinými slovy trochu tuctový příběh bez překvapení.

Ivan Hejna, tvůrce libreta a námětu, si dovolil i takovou prostopášnost, že "povolil" ministru vnitra Monroovi, aby nejprve Andersona z případu odvolal, nakonec jej ale povolal zpátky, protože se za něho přimluvila Glorie, která se současně na vlastní žádost stala dobrovolnou volavkou a ještě od Monroa dostala zbraň.

Nejhorší jsou dialogy

Nejhorší částí muzikálu jsou fráze v dialozích. Při troše dobré vůle je lze s úspěchem odhadnout předem, neboť každá postava odpovídá, jako by příběh vymysleli žáci základní školy. Textař Eduard Krečmar pak napravuje, co se napravit dá. Během muzikálu se moc netančí, na to je Kalich příliš malý a Cabanova funkční scéna zabrala spoustu místa. Zato se dost zpívá, což je paradoxně v tomto případě věc ne tak radostná. Vašo Patejdl, člen skupiny Elán, napsal písničky, které jsou ledva průměrné (s výjimkou povedené O něčem sním). Navíc je při středeční druhé premiéře zpívali špatní zpěváci.

Filip Blažek, Vladimír Marek, Michaela Kuklová a Ivana Jirešová neobstáli. Světlejší pěvecké momenty měl Roman Vojtek v roli detektiva Andersona a především Hana Zagorová, která prokázala, že byla angažována hlavně jako vynikající zpěvačka. I z průměrných dvou skladeb udělala hudební vrcholy muzikálu. Zato lze tvůrcům odpustit i to, že její postava Elizabeth byla do příběhu naroubována poněkud násilně. Pražským muzikálům chybí osobnosti.

Hrají se všude, dobří zpěváci jsou "rozebráni" a muzikáloví specialisté rovněž. Jack Rozparovač doplatil i na to. Nejsou lidé, nota bene kvalitní. Proto se zvlášť nabízí otázka, proč byl do role flašinetáře angažován jinak výrazný vokalista Richard Tesařík, když je po celou dobu představení jen součástí company a větší prostor nedostane ani na okamžik.

Jack Rozparovač, Režie Petr Novotný, hudba Vašo Patejdl, námět a libreto Ivan Hejna, texty písní Eduard Krečmar. Hrají Filip Blažek, Vladimír Marek, Roman Vojtek, Michaela Kuklová, Ivana Jirešová a další. Divadlo Kalich, Praha, 28. 2. 2007

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám