Hlavní obsah

Neříkejte "negr", vyzvali občany radní města New York

NEW YORK

Městská rada New Yorku přijala ve středu jednomyslně usnesení, v němž vyzývá obyvatele nepoužívat výraz "negr", protože je vůči černošským občanům agresivní a politicky nekorektní. Vyhlášené "symbolické moratorium" na toto slovo sice nemá zákonnou platnost, pozoruhodné však je, že výzva je zaměřena především do řad černošské mládeže.

Článek

Právě černošská mládež totiž toto slovo často používá zejména v textech rapových skladeb v poslední době. Výzvu navrhl radní Leroy Comrie, který je sám členem černošské komunity. [celá zpráva

Slovo, které se v současné americké angličtině běžně objevuje ve formě "nigga", původně používali otrokáři k vyjádření nadřazenosti nad takzvaným "barevným" obyvatelstvem. V současnosti už je to spíše běžný pozdrav mezi muzikanty a různými mladistvými delikventy.

"Mí kolegové a já v městské radě jsme přijali usnesení o symbolickém moratoriu pro slovo začínající na N, abychom dali jasně najevo, že nehodláme mlčky přihlížet tomu, jak naše děti zabředají do kulturní ignorance," prohlásil radní Comrie.

Radní chtěl původně umravnit celé USA

Původně chtěl Comrie spolu se stejně smýšlejícími prosadit "symbolické moratorium" na daný výraz v celostátním měřítku. Nakonec se spokojili s výzvou na úrovni největšího města USA. Počátkem února také vyzvali fonografický průmysl a televizní stanic BET (Black Entertainment Television) zaměřenou na hip-hop, aby nevydávaly a nevysílaly rapové skladby obsahující "nežádoucí" slovo. V politicky korektním jazyce USA je pro vyjádření slova "negr" běžně používán výraz "slovo začínající na N".

Termín ale s provokativním úmyslem používají i běloši. Před třemi měsíci zažíval New York skandál, když známý komik Michael Richards se při jednom skeči obrátil slovem negr na jednoho z diváků, který se tím cítil uražen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám