Hlavní obsah

Premiéry - Rocky Balboa, Dopisy z Iwo Jimy i Škola svádění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mají premiéru čtyři filmy. Na plátno se po dlouhé pauze vrací boxerský šampión Rocky Balboa, do kin vstupuje první z válečných filmů Clinta Eastwooda Dopisy z Iwo Jimy, komedie Škola svádění a poetický thajský snímek Občan pes.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Rocky Balboa

Když byl v roce 1976 uveden do kin původní film Rocky, stal se mezinárodním fenoménem a nesmrtelnou klasikou. Nečekaný hit se v silné konkurenci velkorozpočtových titulů probojoval do oscarového klání a získal tři sošky.

Před třiceti lety byl Rocky mužem bez budoucnosti, který se živil prací pro druhořadého lichváře. Když mu osud přihrál možnost postavit se do boxerského ringu s úřadujícím šampiónem těžké váhy Apollem Creedem, jeho šance na vítězství byla jedna ku milionu. Jeho odvaha a nezdolnost v životě i v ringu inspirovala milióny lidí. Nyní tráví večery vyprávěním starých historek stálým návštěvníkům své restaurace Adrian's, kterou pojmenoval po své zemřelé manželce.

Titul úřadujícího šampióna těžké váhy aktuálně drží Mason "The Line" Dixon, který je výjimečný pouze tím, jak jednoduše se mu podařilo tuto trofej získat. Ještě nikdy se mu do cesty nepostavil rovnocenný protivník. Pak ho ale počítačová simulace přirovná k Rockymu Balboovi v jeho nejlepší formě. Kdo by vyhrál, kdyby se tihle dva postavili proti sobě v ringu? Dixon se svými vypilovanými údery a prací nohou nebo Rocky se svou vášní a silnými direkty? Zní to jako vtip, ale tahle otázka, na kterou zdánlivě není odpověď, přivede Rockyho zpátky do ringu.

Rocky Balboa, USA 2006, 102 min., české titulky, režie: Sylvester Stallone, hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton, Talia Shireová, Milo Ventimiglia, Burt Young, Antonio Tarver...

Dopisy z Iwo Jimy

Válečné drama Clina Eastwooda popisuje bitvu na Iwo Jimě, kde se  utkaly americká a japonská armáda. Tento film je natočen z pohledu japonských vojáků. Eastwood zpracoval stejné téma z pohledu amerických vojáků ve filmu Vlajky našich otců, který má premiéru 29. března.

O několik desetiletí po válce bylo v lávové půdě ostrova Iwo Jima objeveno několik stovek dopisů. Tyto dopisy pojednou dávají anonymním šikům bojujících vojáků tváře a hlasy. Japonští vojáci, kteří jsou odveleni na Iwo Jimu, si uvědomují, že pravděpodobnost návratu z bitevního pole je mizivá. Velitelem obrany je generál Tadamichi Kuribayashi, jehož cesty po Americe mu ukázaly nemilosrdnou tvář války, ale vedly jej i k pochopení toho, jak Američanům v Tichomoří zabránit v další expanzi.

Díky Kuribayashiho nevídané taktice se boje, které si Američané představovali jako rychlou a krvavou porážku, protáhly na čtyřicet dní hrdinné a vynalézavé obrany. Podařilo se to i kvůli tomu, že Kuribayashiho bojovníci dokonale zvládli orientaci v prostoru vulkanického ostrova...   

Letters from Iwo Jima, USA / Japonsko 2006, 141 min., české titulky, režie: Clint Eastwood, hrají: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Shido Nakamura, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase...

Škola svádění

Režisérem filmu je specialista na komedie Todd Phillips (Starsky Hutch, Road Trip). Rogera hraje nastupující komediální hvězda Jon Heder (Napoleon Dynamit)  a Amandu Jacinda Barrettová, známá z filmů Poseidon nebo Bridget Jonesová - S rozumem v koncích, učitele balení ztvárnil populární Billy Bob Thornton.

Nesmělý dopravní policista Roger se přihlásil do supertajného kurzu, který mu má pomoci získat lásku Amandy. Na místě zjišťuje, že cílem kurzu není získat srdce dívky, ale dostat se jí pod sukni. A účel světí prostředky - rozuměj všechny prostředky.

Vedoucí kurzu Dr. P používá drsné a někdy i bolestivé metody, které jsou ovšem mimořádně účinné. Partička studentů složená z ťulpasů a nekňubů, co vždycky stáli někde v rohu, najednou zjišťuje, kde byla chyba a proč dostávali neustále košem. Z plachého Rogera se stává lev salónů. Situace se radikálně mění v okamžiku, kdy Dr. P dostane zálusk na Amandu. Nastává nemilosrdný souboj učitele a žáka. Žádná podpásovka není dost podlá a údery se rozdávají výhradně zezadu.

School for Scoundrels, USA 2006, 100 min., české titulky, režie: Todd Phillips, hrají: Billy Bob Thornton, Jon Heder, Jacinda Barrettová, Michael Clarke Duncan, Luis Guzmán, Ben Stiller, Horatio Sanz, Sarah Silverman, Todd Louiso...

Občan pes

Poetický film vychází z knížky, kterou napsala režisérova manželka Koynuch a kterou on pak ilustroval.

Stydlivý vesnický kluk Pod se vydá do Bangkoku, rozhodnutý prorazit ve velkém městě. Najít tady zaměstnání není tak těžké: brzy začne pracovat v rybí konzervárně na lince na zpracování sardinek. Nešťastnou náhodou tu však přijde o prst. Začne se potloukat po městě ve snaze najít plechovku, v níž by mohl jeho uříznutý prst být. To je ovšem pouze začátek surrealistické pohádky plné absurdního humoru a vizuální virtuozity. Bohaté používání digitálních triků proměňuje šedivý Bangkok v město jasných, téměř kýčovitých barev a podivných prostředí.

Mah nakorn, Thajsko 2004, 100 min., české titulky, režie: Wisit Sasanatieng, hrají: Mahasamut Boonyaruk, Saengthong Gate-Uthong, Pen-Ek Ratanaruang...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám