Hlavní obsah

Cimrmani jedou na Sibiř, Svěrák raději na chalupu

Novinky, Stanislav Dvořák

Zdeněk Svěrák, ruský lékař Sergej Šajchislamov, Václav Kotek, Vojta Kotek a zástupci sponzorů představili ve středu novinářům projekt Expedice Altaj-Cimrman, která chce pojmenovat 3610 metrů vysokou ruskou horu po českém géniovi Járovi Cimrmanovi. Na horu chce lézt Ladislav Smoljak, Svěrák se rozhodl výpravě jen fandit z domova.

Článek

Svěrák poznamenal, že bude v létě "raději na chalupě, než na Sibiři", ale jinak akci fandí. "Láďa Smoljak je v nemocnici, nechává se operovat, aby se mohl expedice zúčastnit," dodal k pobavení obecenstva, které se sešlo v pražském Divadle Járy Cimrmana.

Od 1. března startuje sbírka "Národ tobě, Járo Cimrmane", která má shromáždit prostředky na odvážnou výpravu. Sbírku organizuje také Nadace Charty 77 a celý projekt má i charitativní stránku. Je možné, že se vybere o hodně více, než výprava bude stát, a peníze pak budou převedeny na konto projektu Dům čtyř múz, který je jakýmsi penziónem pro staré či vážně nemocné umělce v těžké životní situaci.

Svěrák vysvětlil, že Cimrman si vždycky přál, aby se po něm jmenovala nějaká hora. Před sto lety se prý ocitl cestou z rusko-japonské války v Altaji. Jeho pokus zdolat nejvyšší místní horu Běluchu však nečekaně zkrachoval kvůli nemoci mladičké dívky-šerpy Máši. Cimrman se do Máši zamiloval a raději se s ní vrátil do údolí.

Zajímavosti o expedici i sbírce najdete na www.altajcimrman.cz. Celý průběh výpravy zdokumentuje pro Českou televizi herec Vojta Kotek.

Reklama

Související témata:

Související články

Ladislav Smoljak slaví pětasedmdesátiny

Herec, režisér, dramatik, scenárista, spisovatel a publicista Ladislav Smoljak oslaví dnes 75. narozeniny. Dávno jsou pryč doby, kdy si lidé pletli...

Cimrman chystá novou hru

Již téměř 40 let žasne svět nad géniem Járy Cimrmana, který se mohl stát Největším Čechem, kdyby ho z ankety násilně nevyřadili. Tvůrčí duo Svěrák - Smoljak...

Svěrák představil své Vratné lahve

V úterý dopoledne měli novináři možnost poprvé se seznámit s definitivní verzí filmu otce a syna Svěrákových Vratné lahve. Režisér Jan Svěrák na tiskové...

Výběr článků

Načítám