Hlavní obsah

Vstup do Národní galerie bude od dubna zdarma

Právo, Jana Hanušková
PRAHA

Od dubna budou lidé moci chodit do Národní galerie (NG) zdarma, i když zatím jen do Veletržního paláce. Dohodl se na tom ředitel NG Milan Knížák s ministerstvem kultury. Jak řekl Právu, mohla by to být cesta, jak otevřít poklady galerie co nejširší veřejnosti a rozšířit tak vliv kulturního dědictví především na mládež.

Článek

"Teenageři jsou budoucnost této země. Proto je třeba, aby je neovlivňovaly jen idiotské televizní seriály nebo drogy, které seženou na ulici. O takové publikum máme zájem," řekl Knížák s tím, že se u nás musejí lidé naučit přijímat umění jako součást svého každodenního života.

"Až se lidé naučí do galerií chodit, můžeme se k nějakému vstupnému vrátit, protože to potom návštěvníci rádi zaplatí," líčí své plány ředitel NG.

Půjde o 10 miliónů

Zrušením vstupného přijde tato instituce ročně o deset miliónů korun. "A to je, v porovnání s celým naším rozpočtem nepatrná částka," tvrdí Knížák. Zatím se snaží alespoň v některé dny zajistit zájemcům vstup zdarma. Vstupné neplatili například ti, kteří přišli 10. a 11. února, kdy Národní galerie slavila 211. výročí svého založení.

"Za dva dny bylo v expozicích osmadvacet tisíc lidí, jen Veletržní palác si jich prohlédlo deset tisíc. Nedělám si iluze, že takovou návštěvnost dosáhneme hned po zavedení volného vstupu, ale bude trvale vyšší. Počítáme, že tak dvakrát, třikrát," uvedl Knížák. Rodinné vstupné do stálých expozice Veletržního paláce nyní přijde na 200 Kč, po 16. hod. je zlevněno na sto korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám