Hlavní obsah

Zlatým glóbům dominovalo Chicago

ČTK, Alex Švamberk
NEW YORK

Druhé nejprestižnější americké filmové ocenění Zlatý glóbus si v neděli večer odnesly snímky Chicago v kategorii komedie a muzikálu a The Hours v kategorii dramatu, ambiciózní Scorseseho Newyorské gangy získaly jen jednu cenu, a to za režii.

Foto: Richard Bouda

Jedna z vystavených fotografií Richarda Boudy z Brna.

Článek

Chicago s osmi nominacemi a The Hours se sedmi byly favority výročního, šedesátého udílení Zlatých globů, které udělují zahraniční novináři působící v Hollywoodu. Chicago cenám dominovalo, protože získalo nejen cenu za nejlepší film v kategorii muzikál a komedie, malé pozlacené zeměkoule si odnesly i představitelé obou hlavních rolí Renee Zellwegerová a Richard Gere.

Třicetiletá Zellwegerová ve ztvárnila uvězněnou hvězdu, která chce vyvrátit podezření z vraždy. Herečka ještě z pódia poděkovala kolegyni Catherine Zeta-Jonesové, která v něm účinkuje také. "Jsi bohyně a jsem ráda, že svět ví, co dokážeš," řekla do hlediště směrem k ní Zellwegerová. "Nečekal jsem to ... jsem šokován ... ani jsem v tom filmu nechtěl hrát," prohlásil 54letý Gere, který ve filmu zosobňoval cynického prokurátora. "Obvykle si tyhle věci odnáší Nicholas (Cage)," řekl herec za všeobecného smíchu.

V dramatických rolích získaly ceny Nicole Kidmanová za výkon ve filmu The Hours, zatímco ve stejné mužské kategorii patří Jacku Nicholsonovi za ztvárnění depresemi trpícího důchodce ve snímku About Schmidt. "Nevím, jestli se mám cítit poctěn nebo zahanben, protože jsem myslel, že jsem dělal komediální film," řekl Nicholson o tragikomické postavě důchodce, který na konci svých dní hledá smysl života. Kidmanová, která si nechala pro ztvárnění spisovatelky Virginie Wolfové udělat protetiku obličeje, prohlásila, že šlo o "záludný" snímek kvůli tématu sebevražedné světově proslulé britské spisovatelky. Nicole Kidmanová má na kontě již tři Zlaté glóby.

Zlaté glóby za výkon ve vedlejší roli získali Meryl Streepová a Chris Cooper, oba za výkony ve filmu Adaptation, který na hranici reality a fikce sleduje práci scénáristy nad adaptací románu Susan Orleanové The Orchid Thief (Zloděj orchidejí). "Panebože, už jsem byla nominována asi 789krát a chtěla jsem se uložit k dlouhému zimnímu spánku," řekla viditelně dojatá 54letá Streepová. "Nic jsem si nepřipravila, protože se mi to zdálo být jako v pravěku, kdy jsem naposledy něco vyhrála," dodala. Streepová získala Zlatý glóbus v roce 1983 za Sofiinu volbu a další dva za role ve snímcích The French Lieutenant's Woman (1982) a Kramerová versus Kramer (1980).

Nejlepším zahraničním filmem se stal snímek Mluv s ní španělského režiséra Pedra Almodóvara o dvou mužích, kteří milují ženy ležící ve stejné nemocnici v kómatu. Výsledky Zlatých globů většinou předznamenávají hlasování akademiků o Oscarech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám