Hlavní obsah

Česká televize připravila film o tom, jak se swingovalo podle StB

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní autorské duo Jan Drbohlav-Jaromír Polišenský už několik let "dramatizuje" pohnuté okamžiky 20. století. Po rekonstrukci procesu s říšským protektorem Karlem Hermannem Frankem Ex offo a po evokaci dramatu čihošťského zázraku In nomine patris přichází další kapitola z jejich obrázkové historie - Swingtime.

Článek

Tentokrát se ocitáme v chmurných 50. letech a film se točí kolem akce StB Kámen. Tajná policie tehdy vyrobila falešné státní hranice i s agenty přestrojenými za americké vojáky, kteří chytali "kopečkáře", pokoušející se o útěk do zahraničí.

Od nic netušících běženců přitom získávali jména kamarádů a příbuzných a potom je posílali do vězení. Všechno bylo až ďábelsky naaranžované, včetně sítě převádějících a inscenovaných přepadení ze strany českých jednotek, takže zadržení neměli ani tušení, že se ve skutečnosti ani na chvíli neocitli za čárou.

Kapela uteče

Ve filmu sledujeme pokus o útěk hudební kapely, v jejímž čele stojí pianista Pavel (Vladimír Dlouhý), jinak také zeť vysoce postaveného prominenta. Jeho žena Hana (Indrid Timková) si na poslední chvíli vše rozmyslí a vrátí se domů, Pavla naopak zadrží na falešné hranici a pod pohrůžkami jej donutí ke spolupráci na tomto estébáckém divadle.

V americké uniformě začne hrát swing pro další nachytané kopečkáře, netuší, že tajná policie usiluje hlavně o kompromitující materiál na jeho tchána. Zatím je na Hanu v Praze nasazen agent StB zvaný "Romeo" (Saša Rašilov), který osamělou ženu trochu lacině svede.

Film není rozhodně o hudbě

Swingtime není o hudbě, a už vůbec ne o těch swingových - houpavých rytmech, které tu tvoří ironický kontrapunkt k jedné lidské tragédii. Ačkoliv příběh té dvojice je vymyšlený, ilustruje skutečnou historickou událost a temnou dobu komunistického teroru, kdy "nikdo nemohl věřit nikomu". Dva režimní "záporáky" si zde střihli Vladimírův bratr Michal Dlouhý, jenž hraje sadistu, a Alois Švehlík (plukovník).

Film není pietním barvotiskem. Mezi českými televizními inscenacemi je mimořádnou událostí, jež má napětí i překvapení na konci. Příběh ubíhá zajímavě po dvou zrcadlících se liniích, takže odpustíme i nešvary "umění" na ČT, které jindy trhají uši. Zejména proslulé "malé životní etudy", při nichž známí herci dojatě vzdychají, recitují životní moudra a dělají pitomá gesta - jako třeba Pavel, který se na závěr pokloní neexistujícímu publiku.

Tady se naproti tomu mluví také drsně a o vážných věcech. O tom, že Hana ani Pavel do takhle šíleného světa nepatří, a když se jim nepodaří utéct, selhávají a nechávají se napálit - každý jinak. Jenže oni vůbec neměli na vybranou, a proto si před smrtí mohou odpustit.

Swingtime

ČR, 2007, Česká televize

Režie: Jaromír Polišenský, scénář: Jan Drbohlav, hudba: Petr Hanzlík, kamera: Jan Malý.

Premiéra: neděle ve 20 hodin na ČT 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám