Hlavní obsah

Nova nabídne snímky studentů filmových škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TV Nova nabídne divákům Noc filmových nadějí, šestihodinový maraton snímků natočených studenty filmových škol v České republice. Vysílání tří desítek animovaných i hraných filmů, videoklipů, grotesek a dokumentů začne o půlnoci z pátku 2. března na sobotu 3. března a potrvá do šesté hodiny ranní. Nova tak hodlá zároveň více spolupracovat s filmovými školami v ČR, a hledat tak současně nové tvůrce pro svůj program.

Článek

Nova nabídne díla studentů pražské FAMU, Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku, Soukromé vyšší odborné školy filmové v Písku, Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a pražské Střední průmyslové školy sdělovací techniky v Panské ulici.

"Chceme ukázat žákům (škol), že je stejně zajímavé pracovat ve filmové industriii i v televizní. A že pokud jsou dobří, že stojí za to zaklepat nejprve na naše dveře," řekl generální ředitel Novy Petr Dvořák s tím, že Nova v budoucnu plánuje podobnou akci uspořádat znovu.

O sledovanost teď nejde

Dvořák uznává, že na rozdíl od ostatních pořadů, jejichž úspěšnost se měří podle co možná největšího počtu diváků, se úspěšnost tohoto projektu takto hodnotit příliš nedá. "Věříme tomu, že najdeme pro tuto noc své diváky. Neděláme to jen pro tu noc, je to součást dlouhodobé strategie," uvedl šéf Novy.

Dodal, že součástí dohody se školami je to, že televize bude mít práva k vysílání všech snímků a také k jejich vystavení na internetu zdarma. Na webu přitom budou moci lidé od 3. do 24. března hlasovat o nejlepší snímek a ten vítězný obdrží cenu. Celý proud filmů bude zároveň Nova v noci z 2. na 3. března současně promítat v pražském Music Clubu Retro právě pro studenty filmových škol.

Podle děkana FAMU Michala Breganta je Noc filmových nadějí velmi dobrým znamením nejen pro filmové školy, ale i pro televizní diváky. "Mám tu odvahu brát to jako příznak určitých posunů či určitého otevírání Novy vůči divákům, kteří doposud třeba netvořili hlavní část jejich divácké obce," řekl Bregant.

"Jeden z největších odbytových problémů je zaprvé sehnat peníze, aby se filmy mohly natočit, a zejména u mladých tvůrců dát jim šanci, aby jejich práce někdo viděl, aby to nebyla práce do šuplíku," ocenil přístup Novy děkan Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Jaroslav Světlík. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám