Hlavní obsah

Joe Strummer, legenda z The Clash, zemřel

LONDÝN

Ve věku 50 let zemřel v neděli frontman legendární britské punkové skupiny The Clash Joe Strummer, jehož píseň London Calling se stala jednou z nejznámějších skladeb punkového hnutí. Oznámil to v pondělí hudebníkův mluvčí, podle něhož kytarista, zpěvák a skladatel Strummer zemřel ve svém domě v Somersetu v západní Anglii z dosud neznámých příčin.

Článek

"Domníváme se, že nejde o nic podezřelého a že zemřel v míru," dodal mluvčí s tím, že se čeká na výsledky pitvy. Strummer, vlastním jménem John Graham Mellor, začínal s hraním v londýnském metru a v roce 1976 založil s kytaristou Mickem Jonesem, basistou Paulem Simononem a bubeníkem Terrym Chimesem The Clash, s nimiž se rychle dostal na výsluní a spolu se Sex Pistols určovaly styl britského punku 70. let. Kapela The Clash však překonala hudební jednoduchost punku, který mísila s reggae, blues a funkem a do svého rozpadu v polovin 80. let nahráli jej členové řadu hitů jako Career Opportunities a Should I Stay or Should I Go?, v nichž se odrážela deprese, hněv a energie tehdejší Británie. Písně The Clash na rozdíl od punkového nihilismu často nesly protirasistické a sociální poselství.

Strummer byl jednou z nejdůležitějších postav moderní britské hudby, řekl editor hudebního časopisu Mojo Pat Gilbert. "Jeho hudba měla soucit a vizi, v níž se snažil změnit svět k lepšímu."

Strummer byl jednou z nejdůležitějších postav moderní britské hudby, řekl editor hudebního časopisu Mojo Pat Gilbert. "Jeho hudba měla soucit a vizi, v níž se snažil změnit svět k lepšímu." "The Clash byla největší rocková kapela. Byli učebnicí U2," prohlásil zpěvák skupiny U2 Bono o skupině, jejíž desku London Calling časopis Rolling Stone označil za nejlepší album 80. let. 

Po rozpadu The Clash se Strummer podílel na řadě projektů, včetně psaní filmové hudby a v posledních letech tak koncertně vystupoval se skupinou The Mescaleros. V době své smrti pracoval s Bonem a Davem Stewartem z Eurythmics na písni o AIDS. "The Clash měli být příští rok uvedeni do rokenrolové síně slávy a doufali jsme, že se znovu sejdou," poznamenal Gilbert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám