Hlavní obsah

Performance Pecha Kucha poprvé v Česku, a rovnou pětkrát

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do Česka dorazil nový pojem a s ním zcela unikátní projekt. Premiérově do Prahy zavítala akce nazvaná Pecha Kucha Night (čtěte peča kuča), na níž prezentují své práce designéři, architekti, výtvarníci a grafici.

Článek

V narvaném kině Aero v úterý vystoupilo patnáct zahraničních i domácích tvůrců - například Jan Kaláb aka Point, Aleš Najbrt, Maxim Velčovský a Jakub Berdych, Barbora Klímová či Kateřina Vincourová. Vystoupení, jež mají předem daná pravidla, mají rozličnou formu, styl i intelektuální náročnost. Některá jsou divoká, vtipná, experimentální, ale někdy i nudná. Jedno mají přesto společné. Nabízejí divákům naprosto osobitý pohled na umění, a to nejen užité.

Během večera se vám tak otevřou designérská a architektonická studia z celé republiky, podíváte se na grafické animace, na konceptuální umění, na nezrealizované projekty a vize, někdy s ekologicko-filozofickým apelem nebo humorným komentářem (jako vystoupení architekta Svatopluka Sládečka či Petra Suskeho, kdy lidé leželi smíchy).

Pecha Kucha přichází z Japonska

Pecha Kucha Night je ve světě už dobře zaběhnutá akce, Praha se tak stala 46. městem světa ze 35 zemí. V Aeru vystoupilo také mladé designérské duo z Japonska, Somia Choy a Huschang Pourian, kteří mají bohaté zkušenosti ze zahraničí.

Ostatně ze Země vycházejícího slunce pochází program i výraz pecha kucha. Slovo by se dalo přeložit jako cvrkot, jinak je to citoslovce vyjadřující hovor mezi lidmi. V roce 2003 jej v Tokiu zavedli dva architekti, Astrid Kleinová a Mark Dytham. Myšlenkou bylo vytvořit prostor pro setkávání různorodých kreativních tvůrců, jejichž vystoupení mají pevnou formu: mluvčí má k dispozici dvacet obrázků, z nichž každý zůstává na plátně 20 sekund. Dohromady má každý stejný prostor: 6 minut a 40 vteřin.

Kdo se do Aera přes velký nával nedostal, nemusí zoufat. Pecha Kucha Night se letos uskuteční ještě čtyřikrát. Další bude v dubnu v Praze a v jednání jsou jména moravských architektů z ateliéru HŠH a architekta Pavla Nováka. Více najdete na www.pecha-kucha.org nebo www.pechakucha.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám