Hlavní obsah

Do Karlína míří Limonádový Joe

Hudební divadlo Karlín bude hrát muzikál Limonádový Joe aneb Koňská opera, vycházející ze stejnojmenného českého kultovního filmu ze 60. let. Westernovou parodii má mít na repertoáru od 5. dubna, a to ve vlastní nové adaptaci.

Článek

"Inscenace bude co nejpodobnější tomu, co diváci znají z plátna, ale divadlo přece jen není film," řekl autor úpravy Adam Novák. Oproti filmu je chystaná muzikálová podoba obohacena například o další nové písničky.

Skladatel Kryštof Marek změnil aranžmá i u těch původních. "Film svazující není - je to, jako když čtete známou knížku. Limonádový Joe je téma, k němuž se může každá generace vracet," uvedl režisér Antonín Procházka. Do titulní role obsadil Aleše Hámu a Lumíra Olšovského, v dalších úlohách se mimo jiné vystřídají Jiří Korn s Václavem Vydrou, Kateřina Brožová s Terezou Duchkovou a Markétou Hrubešovou, Zuzana Norisová s Lindou Rybovou, Petr Kostka s Ladislavem Mrkvičkou a Martin Sobotka s Markem Vašutem, který v Karlíně zažije muzikálový debut.

Návrat Karla Fialy

Jako Kolalok se představí Karel Fiala, který ve filmu před čtyřmi desítkami let hrál titulní úlohu. "S milovanou rolí do milovaného divadla... Je to krásný, zvláštní pocit," řekl Fiala. Nostalgický je pro něj totiž nejen návrat k tématu filmu, ale i návrat do karlínského divadla, kde hrál podle svých slov osmatřicet let. "Málem se mi podlomila kolena," připomněl okamžik, kdy se dověděl, že bude mít šanci vrátit se v tomto titulu na karlínské jeviště.

Filmu Limonádový Joe z roku 1964 si podle Fialy váží i v Americe, protože to byla první zdařilá parodie na "kaubojku". "Oldřichu Lipskému a Jiřímu Brdečkovi se podařila nadsázka, která má přesnou míru, a proto je to věčně zelený film," prohlásil Fiala. Limonádový Joe si dělal legraci nejen z naivních barvotiskových příběhů o neohrožených mstitelích bezpráví, ale i z reklamy. Tvůrci filmu chtěli původně nazvat svůj nápoj Coca Cola a získat prostředky přímo od jeho výrobce, to však v rámci znárodněné socialistické kinematografie nebylo možné připustit.

V původním scénáři se proto hovoří o názvu Kolakoka a během filmování se nakonec zrodila definitivní přijatelná podoba - Kolaloka. Divadelní adaptaci tohoto filmu hrálo před lety už pražské Divadlo ABC. V Karlíně se nyní podle tvůrců inscenace tak úzkostlivě, jako tehdejší autoři, předlohy nedrží, ale jejího "příjemného" ducha chtějí rozhodně zachovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám