Hlavní obsah

Místo South Parku animovaný Buddha

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejen děti budou mít brzy novou alternativu k americkým animákům. V Thajsku se připravuje relativně velkolepý animovaný film o Buddhovi.

Článek

Film o životě Buddhy by měl být hotový koncem roku. Točí ho producentka Wallapa Phanthongová a má být premiérově uveden k narozeninám thajského krále.

"Doufám, že na něm bude vyrůstat nová generace buddhistů," uvedla producentka podle agentury DPA. Film má stát asi 2,3 miliónu eur a v jihovýchodní Asii je očekáván jako velká událost. V Thajsku se asi 90% obyvatel hlásí k buddhismu.

Není to však jediný film o osvíceném muži, jehož poselství stále více fascinuje i Západ. Pravděpodobně úplně prvními byly snímky Buddhadev (aka Lord Buddha) indického filmaře Dadasáheba Halkeho z 1923 a The Light of Asia Němce Franze Ostena (1925).

Existuje i kreslený celovečerní film Legend of Buddha, který byl v roce 2005 nominován na Oscara. Patrně úplně nejslavnějším filmem na buddhistické téma je ale hollywoodské zpracování knihy Rakušana Heinricha Harrera Sedm let v Tibetu s Bradem Pittem v hlavní roli.

Buddhismus prožívá boom

Česko prožívá v posledních letech mimořádný rozkvět buddhismu. Existuje zde několik rozličných center zastupujích různé buddhistické odnože. Buddhismus není náboženství v evropském smyslu slova. Jeho vyznavačí říkají, že je to "soubor decentních doporučení" nebo "soubor nástrojů, které nám umožňují vidět věci takové, jaké doopravdy jsou, teď a tady."

Buddha se narodil před asi 2560 lety v Indii jako princ. Žil v luxusu, ale pak pochopil pomíjivost všeho a vydal se na cestu, aby našel učení, které by ho uspokojilo. Setkal se s mnoha náboženskými učiteli, ale viděl, že žádné z dogmat nevede k cíli. Ve 35 letech po dlouhé hluboké meditaci dosáhl stavu osvícení. Probudil v sobě neomezenou lásku ke všemu a všem a získal mnoho žáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám