Hlavní obsah

Berlinale uchvátil remake snímku Thea van Gogha Interview

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senzaci na filmovém festivalu Berlinale vyvolala nová verze filmu Interview, který rok před svou smrtí natočil zavražděný nizozemský režisér Theo van Gogh. Filmový remake filmu o vztahu médií a celebrit od amerického herce a režiséra Steva Buscemiho byl několikrát promítán v sekci Panorama.

Článek

Thea van Gogha, známého pro své krajní názory, v listopadu 2004 ubodal k smrti radikální nizozemský muslim Mohamed Bouyeri, který si nyní odpykává doživotní trest. Filmař předtím natočil kontroverzní film Poddanost (Submission) o domácím násilí v islámské kultuře.

Kromě Poddanosti a dalších filmů natočil van Gogh i filmovou trilogii Interview, Blind Date (Schůzka naslepo) a 06/05, kterou chtěl později v New Yorku natočit v nových verzích. To však již nestihl. "Kdyby nebyl zavražděn, snímek by natočil sám. A doufám, že bych v něm dostal roli," řekl při uvedení snímku na festivalu Buscemi, kterého diváci znají například z filmu Quentina Tarantina Gauneři (Reservoir Dogs).

Svůj remake, v němž si též zahrál jednu z hlavních rolí, prý zamýšlel jako poctu zesnulému filmaři. Ve filmu hraje též hollywoodská herečka Sienna Millerová.

Jde o příběh bývalého válečného reportéra Pierra, jemuž dá šéfredaktor za úkol udělat interview s hvězdou hororových filmů Katyou. Rozhovor, který se odehrává v New Yorku mezi lahvemi alkoholu a dávkami kokainu, dává nahlédnout do světa lží a pokrytectví obklopujících profesi obou postav. Celým snímkem prostupují připomínky van Gogha: ve filmu se mihne fotografie s jeho podobiznou, na ulici přejede kamión stěhovací společnosti Van Gogh, kamera v jednom okamžiku nasnímá vázu s tulipány.

"Van Gogh miloval herce a já jsem obdivoval jeho styl. Chtěl bych, aby to film připomínal," komentoval svůj počin Buscemi. Odmítl, že by film nesl jakékoliv politické poselství. Režie remaku dvou dalších snímků z Van Goghovy trilogie se ujali američtí filmaři Stanley Tucci a Bob Balaban.

Reklama

Výběr článků

Načítám