Hlavní obsah

Berlinale tleskalo Ondříčkovu Grandhotelu

Právo, Věra Míšková
BERLÍN

V nesoutěžní festivalové sekci Panorama byl po letech uveden na berlínském festivalu český film: Grandhotel scenáristy Jaroslava Rudiše a režiséra Davida Ondříčka, který má v tuto chvíli sedm nominací na České lvy včetně za nejlepší film, režii a nejlepší herecký výkon Kláry Issové v hlavní ženské roli.

Článek

"Přijetí bylo skvělé, měli jsme do posledního místa plné kino a další projekce jsou vyprodány," řekl Právu po prvním uvedení filmu producent Kryštof Mucha a režisér David Ondříček dodal: "Lidé reagovali skvěle, byla to zatím moje nejlepší projekce před publikem. Cítil jsem, že nám fandí, byli ohromně vstřícní a srdeční. Byl to hezký sen."

Kláru Issovou nadchlo, že první, co diváci řekli na besedě po promítání, bylo, že film milují. "Začali reagovat hned od začátku a přestože jsem si všimla, jak anglické titulky přece jen nemohou vyjádřit všechny nuance češtiny, rozuměli dokonale."

Odlepit se od země

Otázky, které diváci kladli, Ondříček očekával. "Samozřejmě je zaujal Ještěd, ptali se na postavu Němce Franze, ale zajímalo je také, kolik film stál, jak probíhalo natáčení. Byl tam i člověk, který se zajímá o české filmy, a ten se ptal, čím to, že v nich je tolik postav looserů," řekl Ondříček a jakkoliv Marek Taclík namítl, že postavu Fleischmana za loosera nepovažuje, cítí v něm spíš člověka se zvláštním vnitřním životem, režisér na otázku odpověděl:  "Jsme malá země, která má z té malosti komplex.

Pro mě je Grandhotel mimo jiné metaforou touhy odlepit se od země, rozlétnout se za hranice místa a situace, z níž člověk vzešel. Ostatně to téma mě zajímá i v širším než jen českém kontextu."

Uvedení filmu na Berlinale otevírá cestu na další festivaly i do distribuce. "Už máme pozvání na festival do San Francisca, zítra se sejdeme se zástupci americké společnosti, která distribuuje art filmy, přišli i němečtí distributoři," řekl Mucha a dodal, že Berlín je vynikajícím startem i pro hledání zahraničních koproducentů na další projekty.

Tím, který Mucha s Ondříčkem chystají, je film s pracovním názvem Ve stínu koně scenáristy Marka Epsteina. "Odehrává se v roce 1953 a je to politická detektivka," prozradil Ondříček.

Ceny od Denchové a Blanchettové

Klára Issová byla v Berlíně zároveň jako letošní Shooting Star, jeden z osmadvaceti mladých evropských hereckých talentů. Ti se na akci, kterou již podesáté pořádá na Berlinale European Film Promotion, představují mezinárodnímu tisku, castingovým režisérům a agentům, což nabízí šanci proniknout do evropského filmového průmyslu. Z Česka poprvé přijela herečka, která má film v oficiálním programu.

"S filmem jsme tu z těch osmadvaceti jen tři, a je určitě výhoda, když můžeme bezprostředně upozornit na svou práci," řekla Právu Issová a dodala: "Nejdůležitější byla tříhodinová snídaně s castingovými režiséry a agenty. Seděli jsme po dvou u stolů a oni nás obcházeli a vyptávali se na naši dosavadní práci. Tři hodiny jsme mluvili o sobě, " dodala herečka.

Atmosféra setkání jí byla příjemná. "Každý z nás už má něco za sebou, necítím žádnou rivalitu, přestože nás organizátoři nabádají, že každý musí co nejvíc propagovat sám sebe. Já spíš vyznávám zásadu být sama sebou a cítím, že ostatní to berou podobně."

Vrcholem třídenní akce bylo odměnění mladých herců cenami Shooting Star, které jim na pódiu velkého sálu předaly Judi Denchová a Cate Blanchettová. "Byl to úžasný zážitek, prohodili jsme s nimi i pár slov a nejvíc na mě zapůsobilo, když nám Denchová, která je už tolik let na vrcholu slávy, předala svou zkušenost: "Musíte pořád tvrdě pracovat, nikdy nesmíte polevit. Jak jednou zaparkujete auto do garáže, už nikdy nevyjedete."

Reklama

Výběr článků

Načítám