Hlavní obsah

Brit Awards: Vítězové Arctic Monkeys si pro ceny nepřišli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rocková skupina Arctic Monkeys získala na udělování Brit Awards, britských obdob Grammy, ceny za nejlepší britské album a nejlepší britskou skupinu a stala se tak hlavní hvězdou večera. Nejlepší zpěvačkou se stala soulová divoška Amy Winehousová, nejlepším zpěvákem James Morrison. Arctic Monkeys se však ani neobtěžovali ocenění převzít.

Článek

Arctic Monkeys zaslali do televize jen videonahrávku, na které se členové, převlečení za postavy z Čaroděje ze země Oz a z Village People, omluvili, že jsou zaneprázdnění zkoušením. Mladí rockeři, kteří ve své tvorbě reagují na stále se vracející vlny obdivu k britskému punku, patří k tzv. "nezávislé" internetové generaci, která si ignoranci k televizi může dovolit - nepřišli ani loni, když byli "objevem roku". Skupina prorazila díky internetu, bez mediální podpory a bez smlouvy s vydavatelstvím. 

Nejlepším britským zpěvákem byl vyhlášen James Morrison a nejlepší  zpěvačkou Amy Winehousová - mladá soulová senzace, která si pěstuje značně dekadentní image, a známá je jen o trochu déle než Arctic Monkeys. V přímém přenosu zazpívala svůj aktuální hit Rehab. 

Naživo zahráli také Oasis, kteří obdrželi čestnou cenu za přínos hudbě, nebo Red Hot Chili Peppers, Snow Patrol, Scissor Sisters, Corrine Bailey Raová, ale i Take That. Tomuto značně přestárlému boy-bandu ze začátku 90. let překvapivě připadla v lidovém hlasování cena za nejlepší britský singl. 

Zpěvák sladkobolného tria Gary Barlow tomu ani nemohl uvěřit. "Díky všem, je to úžasné, bože, je to neuvěřitelné," řekl publiku. Take That dostali cenu naposledy v roce 1996.

Ceny za nejlepší zahraniční album a skupinu si odnesli Killers a spolu s Arctic Monkeys byli jediní, kdo dostal více než jednu. Nějaké ocenění jistě očekávala i nedávno objevená přidrzlá ska-popová hvězdička Lily Allenová, ale štěstí se na ni neusmálo.

Přehled vybraných ocenění Brit Awards:

KategorieVítěz
Nejlepší britská skupinaArctic Monkeys
Nejlepší britský zpěvákJames Morrison
Nejlepší britská zpěvačkaAmy Winehousová
Nejlepší britské albumArctic Monkeys: Whatever People Say I Am That's What I'm Not
Britský objev rokuThe Frattelis
Nejlepší britský singlTake That: Patience
Nejlepší mezinárodní zpěvákJustin Timberlake
Nejlepší mezinárodní zpěvačkaNelly Furtado
Nejlepší mezinárodní objevOrson
Nejlepší mezinárodní albumThe Killers: Sam's Town
Nejlepší mezinárodní skupinaThe Killers

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám