Hlavní obsah

Clint Eastwood přivezl Dopisy z Iwo Jimy

Právo, Věra Míšková

Letošní Berlinale představuje vedle filmů i jednu velkou hvězdu za druhou, a to jak z Evropy, tak ze zámoří. Po Robertu de Nirovi, Mattu Damonovi, Julii Delphyové a Cate Blanchetové přijely hned zkraje týdne další velké filmové osobnosti - Clint Eastwood, Sharon Stoneová, Judi Denchová, Joseph Fiennes.

Článek

Clint Eastwood přivezl ukázat mimo soutěž Dopisy z Iwo Jimy, za které dostal Zlatý glóbus za nejlepší zahraniční film a má čtyři nominace na Oscara: za nejlepší film, režii, původní scénář a střih zvuku. Dopisy z Iwo Jimy jsou jedním ze dvou filmů, které Eastwood natočil v rychlém sledu za sebou a patří k sobě, protože se oba týkají boje o ostrov Iwo Jima v Tichomoří před jedenašedesáti lety.

Vlajky našich otců jsou pohledem na tuto bitvu, kde zahynulo sedm tisíc amerických a dvacet tisíc japonských vojáků, ze strany Američanů, Dopisy z Iwo Jimy vyprávějí o bojích, ale také o mentalitě a odhodlání Japonců položit životy v bitvě vlastně předem prohrané.

"Dopisy z Iwo Jimy vznikly vlastně ze zvědavosti," řekl v Berlíně Eastwood. "Když jsem připravoval Vlajky našich otců, začal jsem být najednou zvědavý na obránce ostrova. Na japonské vojáky, po nichž byly na Iwo Jimě nalezeny stovky dopisů, které o nich samozřejmě mnohé vypovídaly a po letech vyšly v knižní podobě. Byla to pak svého druhu detektivní práce, kdy jsem hledal další a další informace a nakonec se z toho stala velká výzva: natočit film v jiné řeči, o úplně jiné kultuře. A mě výzvy odjakživa baví," usmál se sedmašedesátiletý herec a režisér.

Eastwood se o japonskou kulturu zajímal od mládí. "V padesátých letech bylo v Los Angeles jedno malé kino, kde hráli výhradně japonské filmy. Tam jsem viděl Sedm samurajů, tam jsem si zamiloval celého Kurosawu a další japonské filmaře," řekl Eastwood a dodal: "Když jsem teď vybíral herce pro Dopisy z Iwo Jimy, prošlo konkurzem v Japonsku velmi mnoho herců a já jsem si pak doma vybíral z videa. A musím říci, že jsem s jejich výkony velice spokojen," pochválil režisér herce, z nichž nejznámější je Ken Watanabe (Gejša, Poslední samuraj, Batman začíná).

Reklama

Výběr článků

Načítám