Hlavní obsah

Issová a Pauhofová se na Berlinale staly Shooting Stars

BERLÍN

Češka Klára Issová a Slovenka Táňa Pauhofová se na filmovém festivalu Berlinale dočkaly ocenění Shooting Stars (hvězdy zítřka). Některým zahraničním hercům tento titul pomohl v kariéře, patří mezi ně např. i představitel Jamese Bonda Daniel Craig.

Článek

Mezi bývalé Shooting Stars patří i takové hvězdy jako Rachel Weiszová nebo Daniel Craig. Ceny uděluje každý rok organizace European Film Promotion, snaží se tak upozornit filmové agenty na mimořádné evropské talenty.

"Náš tým mladých herců doufá, že to může být odrazový můstek," řekla  sedmadvacetiletá Klára Issová. "Je to ale vše mix náhod a štěstí." Myslí si, že i tak ale mají čeští herci více příležitostí než umělci z jiných menších států, a to díky barrandovským studiím, v nichž často točí zahraniční štáby. Ambici odjet na dlouhá léta třeba do Hollywoodu, snažit se tam prorazit a nevidět dlouho rodinu, tu prý ale Klára nemá.

Klára Issová má radost i z toho, že je letos na Berlinale tak hojně zastoupen český film. "Není to věc náhody, že se dostali na tak uznávaný festival. Máme spoustu talentovaných tvůrců," soudí. V Berlíně se promítá v nesoutěžní sekci i Grandhotel režiséra Davida Ondříčka, ve kterém má Issová jednu z hlavních rolí.

Pauhofová: jsem realistka

Také Táňa Pauhofová je majitelkou ocenění Shooting Star. "Často mám sny, ale jsem realistka. Nemám přemrštěné naděje, že přijdu domů a hned mi někdo zavolá," řekla o smyslu třídenní berlínské prezentace Táňa Pauhofová. Váží si ale toho, že dostala příležitost se představit, což "pro slovenského herce vůbec není jednoduché".

Ve velkých filmových zemích to podle ní mají mladí herci určitě snazší. "Učíme se ale, všechno je ještě v plenkách," říká. Hodně to podle ní souvisí i s tím, že se na Slovensku točí málo filmů a mají malou propagaci. Táňa umí dobře anglicky, ale uvědomuje si, že zahraniční filmaři žádají i jiné "velké" jazyky a hlavně bez akcentu. Pracovní povinnosti jí zatím nedovolily odjet se učit do ciziny na delší dobu, ale chtěla by to dohnat.

"V Čechách a na Slovensku jsem šťastná, ráda jedu za prací i jinam," říká dále Pauhofová o svých profesních ambicích do budoucna. "Vždy se ale chci vracet domů. Pokud by to znamenalo někam odejít, to bych nechtěla," dodává. Herečka je známá například z filmu Kousek nebe Petra Nikolaeva a Kruté radosti Juraje Nvoty. Se stejným režisérem natočila i nový film Muzika. Zatímco Češka Issová je už v pořadí pátou českou "hvězdou zítřka", Pauhofová je ze Slovenska první.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám