Hlavní obsah

Doors konečně dostali Grammy aneb s křížkem po funuse

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na pondělí byly v Los Angeles uděleny tradiční hudební ceny Grammy. Kromě hlavní show, v níž kralovaly country-popové děvy Dixie Chicks, zpěvačka Mary J. Bligeová a Red Hot Chili Peppers, nechyběly ani čestné ceny za celoživotní výkony. Z nějakého důvodu si akademici právě letos vzpomněli na Doors.

Článek

Je velmi pikantní, že Doors v čele se zbožňovaným básníkem, zpěvákem a sexuálním idolem Jimem Morrisonem ve své nejbouřlivější éře nikdy žádnou Grammy nedostali. Skupina byla a je vnímána jako alternativní, snad až příliš nekomerční na ceremonie v blyštivém Los Angeles. Podle názoru kytaristy Robbieho Kriegera by ale Morrison byl z Grammy nadšený. "Lidi si myslí, že byl proti establishmentu, ale on chtěl být větší než Beatles," řekl BBC.

Morrisonův kult s ubíhajícími léty neupadal a s přispěním filmu Doors snad dokonce ještě vzrostl. Trvalo však mnoho dalších let, než organizátorům Grammy došlo, že nemohou ignorovat všechno, čeho Doors v hudbě dosáhli a možná také začali hloubat nad tím, proč si čtrnáctiletá děvčátka dodnes dávají nad postel plakát hippíka, který by mohl být jejich dědečkem. Letos se tedy akademie chytila za nos a vrátila svým komerčně zabarveným cenám trochu hudební prestiže.

Čestné ceny dostali kromě Doors i další slavní umělci z květinové generace - The Grateful Dead, Booker T and The MGs nebo Joan Baezová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám