Hlavní obsah

Janeček nemůže být podle zákona odvolán z čela ČT

Právo, jp
PRAHA

I když generální ředitel ČT Jiří Janeček podle slov předsedy mediální senátní komise Jiřího Oberfalzera (ODS) věděl minimálně rok, že jeho vrchní a programový ředitel František Lambert byl členem Lidových milicí, nemůže být současný šéf  televize podle Zákona o ČT odvolán. Bylo to řečeno v pokračování nedělního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce na ČT 24.

Článek

V zákonu se praví, že Rada ČT může odvolat generálního ředitele tehdy, "poruší-li své povinnosti stanovené zákonem nebo Statutem ČT, jestliže byl generální ředitel na porušení povinností radou v době posledních 12 měsíců písemně upozorněn." To se ale v tomto případě nestalo.

Oberfalzer se domnívá, že Lambert možná byl obětí špatné legislativy, ale z funkce by měl odejít. "Janeček, pokud o tom věděl, není jiné řešení, musí odstoupit," uvedl Oberfalzer.

Předsedovi mediální komise Sněmovny Vítězslavu Jandákovi (ČSSD) se zdá zvláštní, proč se aféra objevila právě teď, a ne před třemi a půl lety, když Lambert s Janečkem do televize nastoupili.

"Situace v ČT je stabilizovaná, hlavně ekonomicky a teď přichází moment, kdy někdo přijde a něco řekne, to je zvláštní. Není to tak, že Lambert šlápl některým lidem na kuří oko?," zamýšlel se Jandák.

"Lambert ve svém prohlášení píše, že vstoupil do KSČ a automaticky byl členem milicí. To je na soud, možná i Ústavní, aby vysvětlil zákon (lustrační - pozn. red.). Abychom někoho nevyhodili a pak se ukázalo, že ta možnost tu taková byla (že byl dotyčný automaticky zařazen)," řekl Jandák. "Tady se hraje o osud člověka, nechť se celá věc prošetří," dodal šéf mediální komise.

Mediální komise Sněmovny ani Senátní mediální komise se kvůli aféře nesejdou, protože situace, jak řekli oba předsedové, "neohrožuje přímo fungování ČT". Někteří členové Rady ČT uvažují o svolání mimořádného jednání už na nadcházející týden, podle plánu rada zasedá až 21. února.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám