Hlavní obsah

Nové knihy - Michael Palin i Robert B. Parker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi knižními novinkami tohoto týdne najdete například cestopis Michaela Palina Sahara, detektivní román Roberta B. Parkera Příliv nebo soubor japonských detektivních povídek Pohřbení ve snu.

Článek

Michael Palin: Sahara

Cestovatel, dobrodruh a někdejší člen skupiny Monty Python Michael Palin obeplul při svých dlouhých cestách skoro celý svět, ale patrně největší výzvou pro něj byla cesta zatím poslední, při níž za devadesát devět dní překonal saharskou poušť. Během cesty mu Sahara odkryla nikoli prázdnotu nekonečných písečných dun, ale bohatou a rozmanitou směsici kultur a krajin s dlouhými dějinami civilizace, obchodu a řemesel.

Jeho dobrodružství začíná i končí na kdysi stabilním, dnes však nejistém území Velké Británie Gibraltaru. Palin přeplul přes Gibraltarský průliv do Maroka, odkud se vydal napříč mohutným pohořím Atlas. Několik dní strávil v kamenitých nepřátelských pustinách západního Alžírska, pak zamířil na jih, do Mauritánie, kde objevil posvátné město napůl zaváté pískem a jeho cesta se zkřížila i s rallye Paříž-Dakar...

Jota, váz., 598 Kč

Robert B. Parker: Příliv

Policejní šéf Jesse Stone z massachusettského městečka Paradise stojí před zatím nejsložitějším případem své kariéry.

Na vrcholku léta vyplaví moře v massachusettském městečku Paradise - Ráj - na břeh rozkládající se tělo mrtvé ženy. Šéf paradiské policie Jesse Stone se pouští do vyšetřování případu, který se následně ukáže být mnohem složitějším, než se zpočátku zdálo. Určení totožnosti utonulé je jen prvním krokem při pátrání, které jej zavede do luxusního světa floridských jachtařů, pod jehož pozlátkem se skrývá morální úpadek, alkohol, drogy, pornografie a sexuální zneužívání mladistvých...

BBart, překlad Veronika Matysová, 256 str., 199 Kč

Pohřbení ve snu

Soubor jedenácti povídek Pohřbení ve snu odráží vývoj a proměny japonské detektivní prózy od druhé světové války, tedy od doby, kdy se detektivka v zemi vycházejícího slunce etablovala jako moderní literární žánr. Přitom právě krátký rozsah je pro japonskou detektivku typický - horečné tempo života ve městech neposkytovalo dost klidu ke čtení dlouhých románů, a tak napínavé povídky se záhadou poskytovaly jednu ze čtenářsky vděčných alternativ.

Kromě typických ukázek sociálního a neosociálního proudu v japonské detektivní próze obsahuje sbírka povídky, ve kterých po letech nečekaně vychází najevo, že dávné tragické události byly ve skutečnosti zločiny, dále texty s nadpřirozenými až strašidelnými prvky nebo psychologické povídky, které se zabývají selháním lidské povahy v mezní situaci.

Knižní klub, 240 str., 219 Kč

Hans Bankl: Příhody soudního patologa 3

Osudy lidí, kteří tvořili dějiny, stále přitahují pozornost. Jejich skutky, zločiny, chyby, geniální kousky i náhodné známosti. Zvlášť zajímavé je se dozvídat, co se opravdu odehrálo v zákulisí historických událostí. Na základě hluboké znalosti faktů se autor zaměřil na významné osobnosti a neslýchané příběhy.

Koho by napadlo, že tolik citovaná faraonova kletba byl ve skutečnosti čtenářský dopis adresovaný listu New York Times? Proč hostie krvácejí a sádrové sošky pláčou? Jsou to zázraky, nebo jednoduše vysvětlitelné jevy? Víte, že Jane Goodallová, vynikající odbornice v oblasti výzkumu šimpanzů, byla zamilovaná do Tarzana? Jak Marie Terezie ulevovala odsouzencům jdoucím na smrt? Jakým onemocněním trpěl van Gogh?

Ikar, váz., 280 str, 229 Kč 

Ivo Fencl: Smíš zůstat mrtev

Próza Smíš zůstat mrtev se svým byť zajímavým koketováním se záhrobní mystikou je v prvé řadě ódou na milovanou bytost, respektive jakési trubadúrské jančení za téměř neskutečným ideálem ženy. Coby duch sleduje protagonista svou vyvolenou, která je ke všemu ještě vdaná a se závazky. Kuriózní stav "být mrtev, a přesto vnímat" nabízí ve Fenclově podání mírný humor a občas i neotřelou optiku.

Nava, 160 str.,   198 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám