Hlavní obsah

Poslední skotský FFFILM

Novinky, František Fuka

Nebojte se, tenhle FFFILM není poslední (zatím). Ale budeme si v něm povídat o filmu Poslední skotský král. A o Zastav a nepřežiješ a Štěstí nadosah.

Článek

Poslední skotský král: Počátek 70. let minulého století. Čerstvě vystudovaný skotský lékař Nicholas se v podstatě náhodou ocitá v Ugandě a zde se vpodstatě náhodou stává nejdříve osobním lékařem nové hlavy státu a později jeho důvěrným poradcem.

Idi Amin Dada byl vyhlášeným populistickým diktátorem (a sadistou, psychopatem atd.) a Forest Whitaker si tuto roli velmi užívá - a sklízí za ní ceny. Je zajímavé ho sledovat, ale spíš mi jeho výkon připomínal pitvořícího se Nicholsona v roli Jokera, než nějakký "seriózní nezapomenutelný herecký zážitek".

Film dobře funguje i jako historická lekce (přiznejme si, kdo z nás ví, co a jak se dělo před 30 lety v Ugandě?). Méně funguje jako vyprávění o lidských osudech, protože především v poslední třetině jsou peripetie hlavního hrdiny podezřele červenoknihovnové a těžko uvěřitelné. Původně jsem si myslel "No co, tak si tu story trochu vylepšili", ale pak jsem zjistil, že jeho story je kompletně vycucaná z prstu a žádný takový mladý skotský lékař nikdy neexistoval (film je adaptací stejnojmenné knihy).

Zastav a nepřežiješ: Jason Statham hraje nájemného vraha, který se jednoho dne po dobře odvedené práci probudí úplně otrávený. Jakýsi slizký latino mu vpíchl do žil speciální jed, který mu pomalu zastaví srdce. Jediný způsob, jak zpomalit jeho působení, je zajistit si konstatní přísun adrenalinu! Ať už inhalováním různých léků nebo prožíváním nebezpečných situací (nebo souložením na ulici).

Tento superdementní námět je naštěstí zpracován s velkou dávkou humoru, vizuální nápaditosti a legrační brutality (dlouho jsem se tak nenasmál useknuté ruce nebo člověku vypadlému z vrtulníku). Kameraman a střihač byli pravděpodobně při své práci sami pod vlivem nějakých adrenalinových drog, takže to všechno odsýpá tak rychle, že to skončí skoro dřív, než jsem chtěl (a to se mi v kině stává opravdu málokdy).

Zastav a nepřežiješ ("Crank") se snaží o něco podobně humorně akčního a videoklipově vizuálního jako film Sejmi eso ("Smokin' Aces" - premiéra příští týden), ale i když má Smokin' Aces pravděpodobně dražší reklamní kampaň, Crank je výrazně lepší.

Štěstí na dosah: Will Smith hraje skutečného muže, který se před přibližně 20 lety snažil získat slušné zaměstnání, ale nejdříve musel být půl roku neplaceným stážistou a ještě se starat o svého syna (skutečný Smithův syn), přičemž byl rozvedený a neměl ani na podnájem.

Filmy tohoto typu nemám příliš v lásce, ale tento se mi poměrně líbil, takže je pravděpodobně o dost lepší, než ostatní podobné. Smith i jeho syn hrají velmi dobře a ani nevadí, že ve skutečnosti to s tím člověkem tak nahnuté nebylo - je jasné, že tohle je pohádka o americkém snu (ten člověk je dnes milionář).

Kromě toho má premiéru film Atentát v Ambassadoru, který jsem neviděl. Je to film, zachycující poslední hodiny života Bobbyho Kennedyho, než na něj byl spáchán atentát. Pokud nevíte, kdo to byl Bobby Kennedy (a takových lidí je asi v ČR dost), pravděpodobně při sledování celého filmu nebudete tušit, která bije a nemá smysl, abyste se nechali nalákat hvězdným obsazením.

Ve vybraných kinech se také začne již ve čtvrtek promítat vynikající Královna, která má ale oficiální českou premiéru až za týden.

Ve zkratce

Miloš Forman tvrdí, že si do Goyových přízraků vybral Natalii Portmanovou, protože vypadala úplně jako dívka na obraze "Mlékařka z Bordeaux". Být Natalií Portmanovou, pravděpodobně bych se urazil.

Čtvrtý Indiana Jones bude mít premiéru 22. května 2008, což je dost brzo, vzhledem k tomu, že se ještě nezačalo natáčet.

Hitler a Ježíš. Každý byl z jiného světa. Ale společně objevili smysl života.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM FFFILM FFFILM FFFILM...

"Déjá vu" znamená, že vám připadá, že už jste něco jednou viděli. "Déjá vu" znamená, že vám připadá, že už jste něco jednou viděli. "Déjá vu" znamená,...

Magický FFFILM bez křenu

Minule FFFILM nevyšel. Jednak byly svátky a kromě toho měl premiéru jediný film, se kterým jsem vás v onen krásný čas nechtěl obtěžovat. Takže vás s ním budu...

Vycpaný FFFILM

Obávám se, že tento týden (a několik následujících) bude ve znamení Anglického krále, ale nejdříve bych vám rád řekl něco důležitého o maďarském filmu...

Výběr článků

Načítám