Hlavní obsah

Koncertní i studiová Radůza

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radůza hovořila s Právem o novém koncertním albu i o chystaném DVD dokumentu Olgy Špátové.

Článek

Právě jste vydala živé CD Vše je jedním. Cítíte se být při koncertních provedeních svých skladeb silnější než v případě realizace studiovek?

Necítím žádný rozdíl. Trémou netrpívám, protože jsem si jista, že vždy něco zkazím, takže nač se bát? Živé hraní je interaktivnější, na výsledku se podílejí i diváci, jejich nálada. Ve studiu zase mohu popustit uzdu fantazii a napsat si věci, které by se koncertně prováděly jen těžko. Například na studiovou desku, kterou jsem teď dokončila, jsem natočila písničku s doprovodem varhan. To by asi naživo někde v klubu nešlo. Hezké na mé práci je, že mohu střídat natáčení ve studiu s živým hraním dle své libosti. Baví mě obojí.

Na vašem živém albu je několik dosud nevydaných skladeb. Co rozhodlo o jejich zařazení?

Jednak jsou tam skladby, které mi dramaturgicky nezapadaly mezi písničky, které vyjdou na studiovém CD, a jednak skladby, které vyjdou v jiném aranžmá. Například písničku Celé noci jsem původně napsala pro cemballo, zpěv a trubku, ale na koncertech ji hraji na klavír. A tak jsem si chtěla zaznamenat i tu koncertní verzi.

CD avízuje vydání DVD, na kterém bude dokument Olgy Špátové o vás. V jakém stadiu momentálně filmování je a jaký máte ze spolupráce se Špátovou pocit?

DVD už je sestříhané. Jak část dokumentární, tak koncertní. Teď začínáme míchat zvukovou složku. S Olgou se mi spolupracovalo moc dobře. Myslím, že daleko těžší to bylo pro ni. Musela přijmout fakt, že točí dokument o osobě značně svéhlavé, která se často z ničeho nic "šprajcne" a nikdo s ní nehne. Olga si s tím však poradila velmi dobře a natočila citlivý a citový dokument. Přistupovala k natáčení srdcem a na výsledku je to znát. Velmi se těším na jeho premiéru, Olga je opravdu moc šikovná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám