Hlavní obsah

Punkovým Avengers a Epoxies vévodí ženské hlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražském klubu Futurum se 8. února představí americké kapely Epoxies a Avengers. Přestože je dělí více než generace, mají hodně společného. Obě vycházejí z punku a v čele obou stojí ženy.

Článek

Avengers reprezentují první vlnu punku, zpěvačka Penelope Houstonová  je založila v San Francisku už koncem sedmdesátých let. Kapela hrála na společných koncertech s Dead Kennedys i Go Go´s a vystupovala před Sex Pistols na jejich posledním koncertu.

V kapele nadále působí dva původní členové, kromě Penelope Houstonové ještě kytarista Greg Ingraham, byť právě on Avengers na konci 70. let pro neshody opustil. Záhy poté se soubor rozešel. Penelope odjela do Anglie spolupracovat s bývalým frontmanem punkových Buzzcocks a novovlnných Magazine Howardem Devotem na jeho sólových projektech. Ovlivněna Tome Waitsem vyměnila agresivní punk za městský folk, a přiřadila se tak umělkyním typu Ani DiFranco.

Na konci 90 let ale Ingraham a Houstonová začali připravovat k vydání staré nahrávky, za své existence totiž skupina vydala jen EP desky a jediné album vyšlo až po jejich rozpadu roce 1983. Nakonec skupina začala znovu koncertovat, i když se Penelope nadále věnuje svým projektům.

Spolu s Avengers se představí portlandská skupina Epoxies, která je sice o více než genaraci mladší, všechny tři své desky vydala až v novém tisíciletí, ovšem její kořeny tkví v punku a v nové vlně z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Spojuje punkovou energii s postpunkovou temnotou i hravostí nové vlny okouzlené elektronikou. Jednoduché melodie syntezátorů evokují rané Devo. Vazbu na novou vlnu zdůrazňuje image kapely, její členové nosí podivné modely často z vinylu.

Obě kapely doplní táborský soubor C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám