Hlavní obsah

Nové knihy - John Updike, Miroslav Plzák i Juan Marsé

Tento týden vychází román Johna Updika Vesnice, působivá kniha španělského spisovatele Juana Marsého Ještěrčí ocásky nebo průvodce milostnými vztahy od Miroslava Plzáka s názvem My se máme, my si vyhovíme.

Článek

John Updike: Vesnice

Poslední román známého amerického prozaika se ohlíží za životní poutí sedmdesátníka Owena Mackenzieho, jež zavede pensylvánského rodáka postupně do dvou dalších novoanglických "vesnických" komunit a umožní mu absolvovat úspěšnou kariéru odborníka na počítačový software, dvě manželství i sérii dalších vztahů k ženám.

Kniha, v níž se kapitoly sledující hrdinovy rodinné a profesní osudy střídají s výjevy z jeho manželského i mimomanželského sexuálního života, upomene na Updikeův starší román Dvojice; někdejší ostrý portrét dobové sexuální revoluce však jako by po pětatřiceti letech vystřídal měkčí, lehce nostalgický pohled zpět na éru, jež technickým pokrokem a dramatickou proměnou společenské morálky natrvalo změnila tvář Ameriky.

Paseka, váz., 300 str., 269 Kč

Steph Swainstonová: Čas jako dar

Steph Swainstonová, autorka pokládaná ze jeden z nejnadějnějších talentů fantastiky posledních několika let, dokazuje, že nebývalý úspěch románu Rok naší války nebyl náhodný a v druhé částí brilantní trilogie doplňuje do světa Kruhu nesmrtelných řadu obdivuhodných detailů.

Gio Mženeč, Šermíř Kruhu nesmrtelných, je neočekávaně poražen v rituálním souboji mladým vyzyvatelem. Ten se hned po svém vítězství vydává spolu s poslem Jantem a dalšími nesmrtelnými na výpravu k ostrovu Tris, nedávno objevenému idylickému útočišti, které by se mohlo stát spojencem v dlouhotrvající válce proti Hmyzu. Výprava se samozřejmě neobjede bez četných komplikací, nemluvě o problémech, které mezitím propuknou v domovině nesmrtelným.

Laser-books, překlad Milan Žáček, 352 str., 279 Kč

Miroslav Plzák: My se máme, my si vyhovíme

Užitečný průvodce známého specialisty na manželské a partnerské soužití Miroslava Plzáka spletitým labyrintem milostných vztahů nám tentokrát radí, jak si s partnerem vzájemně vyhovět k oboustranné spokojenosti. Odpovídá na otázky, které si tak často klademe. Jak dospět ve vztahu ke shodě? Je nutné vyhovět si za každou cenu? Proč se vlastně hádáme a přeme? Jak vypadá vztah milenecký a manželský? Co dělat s vadnoucím manželským životem? Jak si poradit s nevěrou?

Motto, váz., 128 str., 189 Kč

Juan Marsé: Ještěrčí ocásky

Uznávaný španělský spisovatel Juan Marsé se dílem Ještěrčí ocásky vrací do válečných let ve frankistickém Španělsku a jeho prostřednictvím se také vypořádává s traumaty dětství, zvláště se smrtí své matky, jež zemřela při porodu.

Vypravěčem je dosud nenarozené dítě, chlapec existující v lůně své matky. Ta žije v Barceloně s dospívajícím synem Davidem v nuzných poměrech a navíc ji sleduje policie: manžel, jinak opilec a sukničkář, nepohodlný režimu, musel uprchnout. Autor nevypráví jen příběh jako takový, nýbrž líčí i dojmy, nálady a prožitky dospívajícího Davida, jehož svět je zabydlen přítomnými i nepřítomnými postavami...

Odeon, 272 str., 229 Kč 

Bill Harry: Encyklopedie Beatles

Publikace předního britského odborníka, spolužáka Johna Lennona, který se již několik desetiletí zabývá problematikou této světově proslulé hudební skupiny, nabízí vyčerpávající a zevrubnou příručku, která odhaluje mnohá neznámá zákoutí této skupiny.

Nalezneme zde veškeré historické podrobnosti, které souvisí s touto slavnou čtveřicí stejně jako informace o vydaných deskách či neznámé okolnosti vzniku jednotlivých písní. Publikace zahrnuje biografie více než pěti set lidí spojených se skupinou a odhaluje milostné aféry, drogové skandály, soudní případy i vnitřní spory a rovněž nabízí fakta o smrti Briana Epsteina a Stuarta Sutcliffa. Publikace je tak daleko více než jen pouhou encyklopedií, zvláště když se nám někdy bude zdát, že Bill Harry ví o Beatles možná mnohem víc než sami členové této legendární hudební skupiny.

Volvox Globator, překlad Michal Bystrov, 860 str., váz., 699 Kč

Cameron Dokeyová: Jak se nechystat k maturitě

Humoristický román pro děti vypráví příběh puberťačky Jo O'Connorové, která se musí často stěhovat a měnit školu, protože její otec musí utajit totožnost. Teď se však Jo, v nové škole úžasně líbí, najde si chlapce i kamarádku. A najednou tatínek přijde s příkazem, že se musí znovu odstěhovat a Jo že musí navíc sehrát vlastní smrt. A Jo to steskem nevydrží a vrátí se do staré školy za kamarády - ale netuší, že ji náhodou zahlédnou i ostatní studenti a budou ji považovat za strašidlo...

BBart., překlad Petra Klůfová, 184 str., váz., 179 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám