Hlavní obsah

Marleyho synové se spojili pro koncert k otcovým 62. narozeninám

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KINGSTON

Kdybyste měli 10. února cestu kolem Jamajky, určitě se tam zastavte. Získáte unikátní možnost vidět na pódiu postupně čtyři syny Boba Marleyho. Spojili se, aby koncertem připomněli 62. výročí narození geniálního rastamana.

Článek

Jak uvedla BBC, na koncertě se objeví Stephen, Ky-Mani, Damian a Julian Marleyovi, Ziggy Marley však nevystoupí. Měla by přijít také Marleyho vdova Rita. Marleyho potomci jinak na Jamajce nikdy společně nevystupují. Akce je součástí projektu Bob Marley Week, týdne oslav k výročí Marleyho narození 6. února 1945.

Král reggae zemřel už v roce 1981 na rakovinu, ale jeho popularita vůbec neklesá. Dokonce i komerčně laděná rádia občas hrají jeho hlavní hity jako I Shot the Sheriff, No Woman No Cry či Could You Be Loved. Marleyho desky jsou inspirací již třetí generaci muzikantů a předmětem stovek coververzí a remixů.   

Marleyho dědictví však s sebou přináší i zatrpklost a spory mezi bývalými přáteli. Např. basista skupiny Wailers Aston Family Man Barrett nedávno navštívil Prahu a mimo jiné Novinkám vyprávěl o svých soudních sporech o práva na písničky, které nahrával. Oficiálně totiž není jejich autorem, většinu práv na písničky vlastní Rita Marleyová.

"Dokud byl Bob naživu, všechno šlo hladce, pracovali jsme jako partneři - já, můj bratr a Bob. Ale po jeho smrti se to změnilo. Na reggae scéně vypukla studená válka. Lidi začali být nenasytní... všechna muzika, kterou hrajeme, je naše hudba. Oni říkají, že je to Bobova hudba - ne, je to naše hudba, Bob Marley and The Wailers - vytvořila ji skupina Wailers a já to aranžoval a produkoval. Ti lidé nás zneužívají. Chtějí nám právní cestou zakázat nahrávat naše vlastní věci," stěžoval si Barrett. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Vyšla vzpomínka na Boba Marleye

U příležitosti loňského nedožitého šedesátého výročí narození krále reggae Boba Marleye vyšlo vzpomínkové album Africa Unite: The Singles Collection.

Výběr článků

Načítám