Hlavní obsah

Spisovatelka Iva Hercíková spáchala sebevraždu

PRAHA

Svůj život v sobotu 27. ledna ve věku 71 let dobrovolně ukončila spisovatelka Iva Hercíková. Její úmrtí v úterý odpoledne oznámila Jana Bozděchová z nakladatelství Motto, pražská policie později potvrdila, že spáchala sebevraždu. Autorku proslavila už její prvotina Pět holek na krku, která byla přeložena do mnoha jazyků a v roce 1967 ji zfilmoval režisér Evald Schorm.

Článek

"Mohu potvrdit, že paní spisovatelka Hercíková zemřela násilnou smrtí," řekla Novinkám mluvčí pražských policistů Iva Knolová s tím, že neupřesní, jakým způsobem Hercíková zemřela, protože u sebevražd tuto informaci policie nesděluje.

V nakladatelství Motto Hercíková vydala naposled před rokem knihu nazvanou Možná ho najdeš na ulici.

Oblíbená spisovatelka měla na kontě mnoho bestsellerů

Hercíková byla autorkou spousty bestsellerů. Napsala dvaadvacet románů a novel, několik scénářů, televizních i rozhlasových her. Vedle Pěti holek na krku, jimiž vstoupila ve druhé polovině 60. let do literatury jako mimořádný talent, byly zfilmovány i další její romány a povídky. Mezi čtenáři se prosadily především díla Hester aneb O čem ženy sní, Pavouk, který kulhal, Vášeň, Touha, Klára, holub růžový a Lékař duší a zvířat.

V roce 1986 Hercíková z politických důvodů emigrovala s manželem do Spojených států. Nejprve žili na Floridě a pak deset let na Manhattanu v New Yorku. Hercíková dál psala česky a nikdy se nevzdala českého občanství. Proniknout do amerického literárního byznysu se jí však nepodařilo, i když se jí v New Yorku ujali přátelé a překládali její romány i povídky.

V roce 1964 debutovala Hercíková knihou o pražských divadlech malých forem nazvanou Začalo to Redutou. V roce 1970 se podílela na scénáři Hoblova filmu Velká neznámá, který vznikl podle její povídky. Jan Kačer natočil podle dalšího jejího námětu snímek Jsem nebe a bulharský režisér Angel Valčanov pak zfilmoval její scénář Šance s Jiřinou Třebickou a Josefem Abrhámem. V televizi vznikl například v roce 1980 snímek nazvaný Jak namalovat ptáčka. V roce 2002 napsala s Petrem Jandou libreto k muzikálu Olympic.

Reklama

Výběr článků

Načítám